8 Ocak 2014 Çarşamba

Çatlak kurabiye


Hiç kurabiye tarifi paylaşmamışım. Acaba hangisini yazsam diye düşününce yüz tane falan tarif üşüştü kafama, bundan başlayalım dedim. Başlangıç için biraz değişik bir tarif, öyle hamuru yoğur tepsiye diz, pişir gibi kolay da değil. Hamur hazırlandıktan sonra, en az 1-2 saat buzdolabında bekleyecek. Sonra yuvarlaklar halinde tepsiye dizeceğiz, bu şekilde de yarım saat bekleyecek ondan sonra pişireceğiz.
180 gr un
180 gr esmer şeker
60 gr tereyağı (yumuşak)
20 gr kakao
1 yumurta (oda sıcaklığında olsun, 1 saat önceden dışarı çıkartın)
40 gr süt
30 gr bitter çikolata (erimiş)
50 gr kırık ceviz.
Pişirmeden önce kurabiyeleri bulamak için pudra şekeri de gerekecek. İlk önce, esmer şeker ve tereyağını mikserle çırparak başlayalım. Bu çırpma işleminin amacı, şekeri yağ yardımıyla biraz yumuşatmak yağı da homojen bir şekilde parçalayabilmek. Görüntüde çok büyük değişiklikler olmasını beklemeyin. Ama yine de 1-2 dakika şeker ve yağı çırpmaya devam edin. Daha sonra yumurtayı karışımın içine kırın ve 1-2 dakika da yumurtayla beraber çırpmaya devam edin. Sütü ve erimiş çikolatayı da ekleyin, malzeme karışana kadar şöyle bir çırpın. Önce cevizleri, arkasından kakao ve unu eleyerek hamura ilave edin. Artık miksere ihtiyacınız yok, bir kaşık yardımıyla bütün kuru malzemenin yağlı malzemeye karışmasını sağlayın. Hamurunuzu en az 1-2 saat buzdolabına kaldırın. Zaten, ilk anda işleyemeyeceğiniz kadar yapışık ve cıvık bir hamurunuz var.
Buzdolabından çıkartıp, büyük ceviz kadar yuvarlak parçalar yapın. Bunu yaparken elinize yapışmaya başlarsa, ellerinizi suyla hafif nemlendirebilirsiniz. Yuvarlakları tamamen ve de bolca pudra şekerine bulamalısınız. Bu şekilde yarım saat daha buzdolabında bekleyecekler. Eğer buzdolabından çıkarttığınızda hamur pudra şekerini fazla emmişse tekrar bulayın, neredeyse kartopu kadar beyaz olsalar iyi olur.
İkinci bekletmeden sonra 180 derecede 7-8 dakika pişireceğiz. Bu arada kurabiyeler hafifçe kabarıp çatlayacak. Çıkarttığınızda orta kısımları yumuşak olmalı. Eğer fırında fazla tutarsanız soğuyunca sertleşirler. Yumuşak çıkartın ki soğuduğunda da içi yumuşak kalsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder