4 Ocak 2014 Cumartesi

Yaşam dönüşümdür


Bu bloğa ekşi maya yaparak başlamıştım. 4,5 aydır beslemeye, büyütmeye ve kendi ekşi mayamla ekmek yapmaya devam ediyorum. Bu süre içinde sanırım en fazla 10 kere falan dışarıdan ekmek almışımdır. Biz 2 kişiyiz ve yaptığım ekşi maya, hiç dışarıdan ekmek almasam da bize yetecek durumda aslında ama, ben bazen üşengeçlik ediyorum. Dışarıdan aldığınız bütün ekmeklerin içinde endüstriyel katkı malzemeleri var...ama hepsinde. Raf ömrünü uzatmak, yumuşak, süngerli dokuyu oluşturmak için bazı katkı malzemeleri kullanılır. Sadece ekşi mayayla yapılmış ekmekler, biraz daha tok görüntülü, biraz daha sert dokulu olur, ama doğaldır, gerçektir. Hamaratlığım üzerimdeyse, bir kaç tane ekmeği birden pişirip dilimleyerek deepfreeze'de saklıyorum. Gerektiğinde, 1 gece önceden buzdolabına alıp kızartarak yiyoruz. Kendi ekmeğini ve ekşi mayanı yapmanın ne kadar harika bir his olduğunu anlatamam.
Market alışverişim bir kaç ürünle sınırlı. Onun dışında, bütün sebze meyve alışverişini pazarlardan yapıyorum. Cumartesi günleri Feriköy organik pazarı, pazar günleri Kasımpaşa'daki İnebolu pazarı en çok gittiğimiz pazarlar. Oralarda ne varsa onu alıp pişiriyoruz. Yaklaşık 4 senedir pazar dışında sebze meyve tüketimimiz hiç olmadı diyebilirim. İnebolu pazarından çiğ süt alıyor kendi yoğurdumuzu mayalıyoruz. En son sütün kaymaklarını ve yoğurdun kaymaklarını biriktirip tereyağı ve süzme yoğurt da yaptık. Öyle yan gelip evde yatan bir insan değilim, birçoğunuz gibi haftanın 5 günü çalışıyor haftada 2 gün izin yapıyorum. Yani bahane edeceğiniz zamansızlık aslında bir bahane değil.
Almadığınız her ambalajlı ürün, temiz bir nefes, temiz bir damla su olarak geri dönüyor. Bütün sistem, benim ihtiyacım olmayan şeyleri almamı sağlamak üzerine kurulu. Bu girdaba kapılmamın garanti olduğu yerlere gitmeyerek, kendimi kapılmaktan kurtarma şansım var ve bu şansımı 7 aydır kullanıyorum, sonuç; hayatımda ilk defa para biriktirdim.
 
Kısa süreli denemelerle bazı adımlar atabilirsiniz. 1 aylık avm ve markete gitmeme denemesi yapabilirsiniz mesela. Bu süreç içinde bütçenizde nasıl bir değişiklik olduğunu gözlemlersiniz. Kredi kartına daha az borçlanmış, daha az çöp üretmiş, mideniz daha az ağrımış ve hatta daha iyi uyumuş olabilir misiniz? Bazı şeylerin nasıl bir döngüyle geri dönüşümü olacağını bir bilseniz...Çocuklarınıza 4-5 malzemeyle en harika keki en nefis kurabiyeyi yapmanız yarım saatinizi almaz, ambalajlı her ürünün içinde bir gün onun sağlığını tehdit edecek şeyler olduğunu bilin. Çocukları bunlardan uzak tutmak, izole etmek tabi ki zor, işe onları eğlendirmek için büyük market ve alış veriş merkezlerine gezmeye götürmek yerine, daha keyifli şeyler yaparak başlayabilirsiniz belki.
Meyve ve sebzelerin ucuz ve bol olduğu zamanlarda kendi reçelinizi, sebze kurularınızı yapabilir, ufak şoklamalarla deefreeze sebze kaldırabilirsiniz. Neresinden başlasanız kârdır. Sanayi tipi üretilmiş ve parlak ambalajlarla raflara konmuş ürünlerden ne kadar az tüketirseniz, yaşam döngüsüne o kadar destek vermiş olursunuz. Emin olun isterseniz her şeyi yapabilirsiniz.
 

2 yorum:

  1. Merhabalar;

    Yeniyıla çok güzel bir yazıyla başlamışsınız. Yılınız umarım çok temiz, çok mutlu geçer. Her gün kontrol ediyorum yeni yazınız var mı diye, paylaştığınız bilgiler için de çok teşekkürler.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Biz de iki kişiyiz. İki yıldır eve "beyaz ekmek" girmedi. Ekşi mayaya ek olarak bir de tam çavdar unundan maya hazırladım. İkisi de sağlıklı yaşıyor! Ekmek yapmak, bir "iş" değil bir keyif/eğlence haline dönüştü. Yazınızı okuyanlara bir kez de ben tavsiye edeyim istedim. Selamlar,

    YanıtlaSil