28 Şubat 2014 Cuma

Baklava yufkasıyla, birkaç öneri..




Baklavalık yufka, plastik poşete benzer paketlerde yarım veya 1 kiloluk olarak birçok markette satılıyor. Paketlerden dikdörtgen şeklinde çıkıyorlar, kenardan köşeden kaybınız da olmuyor, kullanması son derece pratik. Bildiğimiz böreklik yufkadan çok daha ince, çok çabuk kuruyor bu yüzden kullanırken hemen kurumaması için üzerini mutlaka örtmek gerekiyor. Hızlı ve kolay bir iki önerim olacak. Hamurla tanışıp kullanmaya başlayınca içi için farklı şeyler denersiniz. benim yaptıklarım vişneli ve krem peynirli.
200 gr pınar beyaz
1 yumurta
1 yumurta sarısı
80 gr esmer şeker (yoksa toz şeker de olur)
Miksere gerek yok, çırpma telli veya çatalla malzemeleri karıştırın. Her bir katın arasına fırça yardımıyla erimiş tereyağı sürerek, 10 tane yufkayı üst üste koyun. İnce bir tabaka peynir karışımından son yufkanın üzerine, kenarlardan 1 cm boşluk kalacak şekilde sürün. Donuk vişne kullanacaksanız, tamamen çözdürüp suyunu güzelce süzün hatta kağıt havluyla fazlasını alın. Sürdüğünüz peynir karışımının üzerine. çok sıkışık olmadan ve abartmadan vişneleri yayın. Dikdörtgenin kısa kenarlarını 1 er parmak içine doğru kıvırın ki pişerken buralardan krem peynirler dışarı akmasın. Uzun kenarlardan hamuru üçe katlayın, tepsiye koyarken katlı kısmı aşağı gelsin. O kenarı da 1 parmak kadar içe doğru kıvırırsanız oradan da kremanın akmasını engellemiş olursunuz.
180 derecede yarım saat kadar pişirin. Rengi kahverengi olana kadar fırında kalsın ki iç kısmı da güzelce pişsin ve çıtır olsun. Ilık servis edin ve fırından çıkınca üzerine pudra şekeri eleyin. Pişirdiğiniz gün hemen tüketin. saklamaya. tekrar ısıtmaya pek gelmiyor.
İkinci öneride, yine aralarına erimiş tereyağı sürülmüş 3 adet yufkayı üst üste koyun. Kısa kenardan 2,5 parmak genişliğinde şeritler halinde hamuru bölün. Bir ucuna biraz peynir kreması (1 çay kaşığı kadar) ve 2-3 vişne koyun üçgen veya muska şeklinde hamuru sarın. Kat kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin ve 180 derecede kahve rengi olana kadar pişirin 15-20 dakikayı bulur. Fırından çıktıklarında üzerlerine pudra şekeri serpin.(Muska nasıl sarılır ki? diyenlerdenseniz, üzgünüm burada anlatılacak gibi değil. Ya bir bilene sorun, ya da "muska böreği nasıl sarılır ?" konulu bir video seyredin)
Üçüncü öneri; yine aralarına erimiş tereyağı sürülmüş 3 kat yufkayı 10 ar santimlik kareler halinde kesin. Ortalarına aynı iç malzemesinden muskalara koyduğunuz kadar koyun , uçları bohça gibi birleştirin. Elinizle şöyle bir sıkıştırmanız yeterli, pişerken açılmıyorlar merak etmeyin. Bohçaların malzemeli kısmına yumurta sarısı sürün ve toz şekere batırın. Yine 180 derecede 15 dakika kadar pişirin.
Farklı iç harçları kullanarak da yapabilirsiniz. Biraz şeker ve limon suyuyla sotelediğiniz elma veya armut kullanabilirsiniz. Patatesli, peynirli içlerle tuzlu olarak da denersiniz. Hayal gücünüze kalmış.


1 yorum: