5 Mart 2014 Çarşamba

Chocolate chips - parça çikolatalı kurabiye



Sadece bir tane kurabiye tarifi yazmışım, buradan da anlaşılacağı gibi; ben pek kurabiye sevmem. Severek yediğim bir kaç çeşit kurabiye var, vereceğim tarif onlardan biri. Hamuru elde yoğurarak yapmayacağız çünkü, elde yoğurulamayacak kadar yumuşak ve yapışık bir hamur olacak. Bu hamuru yapmak için mikser şart. Bitter veya sütlü çikolata kullanabilirsiniz, benim sütlü çikolatayla hiç aram yok, bitter kullanıyorum. Kurabiye yaparken tariflerdeki katı yağları mutlaka tereyağı olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Lezzet çok daha harika oluyor.
140 gr un
125 gr tereyağı (yumuşak)
120 gr esmer şeker ( esmer şekerin içindeki şeker pekmezi -melas- kurabiyenize hafif kahverengi bir renk ve lezzet veriyor. Eğer yoksa toz şekerle de yapabilirsiniz)
50 gr iri kırılmış ceviz
125 gr bitter çikolata (küçük parmağınızın tırnağı kadar parçalara bölün veya doğrayın)
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
Tereyağınız mutlaka yumuşak olmalı, en az 2 saat önceden buzdolabından çıkartın. İlk önce, tereyağını mikserle 2-3 dakika kadar çırpın. Daha sonra tereyağına şekerinizi ilave edin ve 3-4 dakika daha, şeker ve yağı çırpmaya devam edin. Yumurtanızı ekleyin, şeker ve yağ karışımı yumurtayla tamamen karışana kadar 1 dakika kadar tekrar çırpın. Bira kesik doku oluşabilir, aldırmayın, yumurtanız soğuk olduğu içindir. Bundan sonra miksere ihtiyacınız yok, diğer bütün kuru malzemeleri bir kaşık veya spatula ile yağlı karışıma güzelce yedirin. Hamurunuza 1-2 tutam vanilya veya tarçın atabilirsiniz. Ceviz yerine kırık fındık veya yeşil fıstık da olabilir.
Hamurunuzu bir kaba koyun ve 2 saat buzdolabında soğuyup donmaya bırakın. Hamur elinizde yuvarlayabileceğiniz kadar sert ve soğuk hale gelince iri ceviz taneleri şeklinde yuvarlaklar yapın ve bunları tekrar 1 saat kadar buzdolabına atın. Eğer yuvarlarken yine yapışmaya başlarsa ellerinizi ıslatarak devam edebilirsiniz. Fırınınızı önceden 160 dereceye ayarlayın. Yuvarlakları birbirinden 2 parmak aralıkla tepsiye dizin.
Pişirme süresine lütfen dikkat edin, 12-15 dakika yeterli olacak. Fırından çıkarttığınızda kurabiyelerinizin kenarları hafifi sertleşmiş, ortası ise parmağınız içine girecek kadar yumuşak olmalı. Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Kenarlar ve dışı hafif sert orta kısmı yumuşak şahane bir kurabiyeniz olacak.
Hamurunuz buzdolabında 3-4 gün bekler. Hatta yuvarlaklar halinde deepfreeze' e de atabilirsiniz. Eğer derin dondurucuda saklarsanız, eritme işini mutlaka buzdolabında yapmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder