2 Şubat 2014 Pazar

Cinnamon Roll..Tarçınlı Rulo



Gayet basit bir mayalı hamur, çok şahane bir çöreğe dönüşüyor. Mayalı hamuru yapmakta zaten hiç bir zorluk yok. Her şeyi bir araya getirip, yumuşak hamuru, pürüzsüz olana kadar 6-7 dakika yoğurup bütün halinde mayalandıracağız. Hacminin bir misli kadar büyüyünce, hamuru merdaneyle 1 cm kalınlığında mümkün olduğunca dikdörtgen şekilde açacağız. Ben bu sefer, rulomu sararken arasına tahin pekmez de sürdüm. Normalde, sadece erimiş tereyağı, esmer şeker ve tarçın karışımı sürüp sarılıyor. Bu aralar gündüzleri epeyce tahin-pekmez tüketiyorum, özellikle kahvaltılarda harika gidiyor. Tam hamuru saracaktım, kapta hazır tahin pekmezi görünce tereyağı yerine ince bir tabaka bu karışımdan sürdüm, tabi ki şekere gerek kalmadı üzerine de bolca tarçın serpeleyip öyle sardım. Burada önemli olan hamur, aynı hamuru bazen kayısı marmeladı ve toz cevizle de yapıyorum, siz de farklı şeylerle deneyebilirsiniz.

500 gr un
300 gr süt (ılık)
1 yumurta
125 gr erimiş tereyağı
60 gr toz şeker
2 tutam tuz
8 gr instant hazır maya ( veya 20 gr yaş maya)
Hamuru sararken arasına sürmek için;
80 gr erimiş tereyağı
100 gr beyaz veya esmer şeker
1 dolu çorba kaşığı tarçın
Eğer yaş maya kullanırsanız, ılık sütün içinde mayanızı eritebilirsiniz. Diğer mayayı zaten direk olarak unla harmanlayarak kullanıyoruz. Bütün malzemeyi ister makinede ister elde 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuzun toparlanmış olsa bile 6-7 dakika yoğurmaya devam edin ki çörekleriniz daha yumuşak olsun. Hamur mayalandıktan sonrasını biliyorsunuz. En güzeli bir payreks içinde pişirmek. Hamurlarınızı kalıba dizmeden önce, kabınızın tabanına ince bir tabaka karamel yapıp dökebilirsiniz, bu durumda çöreklerinizi kalıptan ters-yüz ederek çıkarmanız gerekir ki karamelli taraflar tepede kalsın. Karamel için yapmanız gereken; 150 gr esmer şeker, 100 gr tereyağı ve 50 gr kremayı ocağa koyup biraz kahverengi olana kadar pişirmek. Daha sonra bu sosu çörekleri pişireceğiniz payreksin tabanına dökün. Mayalanan hamuru dikdörtgen şeklinde açıp üzerine erimiş tereyağını fırçayla veya elinizle güzelce yayın. Tereyağının üzerine tarçın, esmer şeker serpiştirin ve dikdörtgeni uzun kenarından sarmaya başlayın. 2,5-3 parmak kalınlığında parçalar kesip şekildeki gibi karamel sosun üzerine yerleştirin. Fırına atmadan önce tekrar mayalanacaklar çok sıkıştırmayın. (fotoğraftakiler tepsiye dizilmeden önceki halleri, o kadar da ayrık koymanıza gerek yok) Yarım saat daha mayalandırın. 180 derecede açık kahve rengi olana kadar pişirin. Tabanı karamelli yaptıysanız ters-yüz ederek çıkartın. Karamelsiz  pişirdiyseniz krem peynirli bir frosting yapabilirsiniz. Bunun için de 100 gr pınar beyaz 100 gr krema 150 gr pudra şekeri ve yarım paket vanilyayı çırpıp biraz ılındıktan sonra ruloların üzerine dökebilirsiniz. Ertesi gün pek güzel olmuyorlar, pişirdiğiniz gün yerseniz şahane olur.

3 yorum:

  1. Özge hanım burada erimiş yağı ve toz şekeri ayrı yazmanızda fayda var yoksa hamur harcına onlarda karıştırılabilir..

    YanıtlaSil
  2. aslında bunlar hamur için ben içine gereken malzemeyi yazmamışım onu ilave edeceğim şimdi teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Denedim, nefis oldu.

    YanıtlaSil