13 Şubat 2014 Perşembe

Poğaça



Eğer mutfak işlerine meraklıysanız, bildiğiniz bir kaç poğaça tarifi vardır mutlaka. Bir de bunu denersiniz. Bildiğiniz en klasik, yumuşak, mayalı poğaça tarifi.
300 gr un
100 gr tereyağı
100 gr süt (ılık)
20 gr toz şeker
1 büyük boy yumurta (oda sıcaklığında.1-2 saat önceden buzdolabından çıkartın)
5 gr tuz
8 gr instant hazır maya
Kullanacağımız maya, hiç bir işlem yapmadan, direk unun içine katabileceğim türden. Un ve mayayı birbirine harmanladıktan sonra, bütün malzemeyi mayalı una ekliyorum. Unların su/süt alma kapasiteleri birbirinden farklı olabilir. Hamurunuz yumuşak olsun, hatta biraz yapışık olabilir daha bile iyi. En az 5-6 dakika hamurunuzu sadece yoğurun. Sütünüz mutlaka ılık olsun, hamurda hem yağ hem yumurta olduğundan, mayalanma işi biraz daha yavaş olacak, o yüzden ılık süt mayalanmayı başlatmak ve çabuklaştırmak için şart. Hamur yoğurdukça daha pürüzsüz hale gelecek. uçuk sarı pürüzsüz bir hamur elde edince hamurunuzu 50 şer gr lik bezeler haline getirin. Aslında tek atımlık minik poğaçalar için daha küçük parçalar da yapabilirsiniz. Sonuçta boylar size kalmış, ama mayalanırken kabaracaklarını hesap edin. Doğrudan pişireceğiniz tepsiye, birbirlerine kabarınca ve de pişerken değmeyecekleri şekilde yerleştirin (aralarına 2 şer santimlik boşluklar olsun). Tepsinin üzerini streç film veya bezle güzelce kapatın, kendi hacimlerinin 1 misli olana kadar mayalanmaya bırakın.
İçi için dilim zeytin, dereotu ve maydanozlu beyaz peynir veya lor kullanabilirsiniz. Mayalanma tamam olunca tepsideki bezelerin hepsini ters-yüz edin. Tepsiye değen tarafları, poğaçaların içinde kalacak. Tam ortalarına baş parmağınızın dış kısmıyla güzelce bastırın, çukur kalan yere malzemeniz abartmadan doldurun. Pişerken daha da kabaracaklar, dolayısıyla malzemeler çoğunlukla dışarıda kalacak. Şimdi bir tarafını, malzemeler orta iç kısımda kalacak şekilde, diğer tarafa doğru katlayın. Hamurun iki ucunun bir araya geldiği yerden değil de, biraz daha iç kısma doğru,  parmak uçlarınızla iyice bastırın. Yine de açılacaklar, ama siz yapın yine de. Üzerlerine yumurta sarısı sürün çörek otu, haşhaş tohumu veya susam serpiştirin. 190-200 derecede güzelce kızarana kadar 15-20 dakika pişirin.
Çayınızı demleyin, afiyetle yiyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder