4 Nisan 2014 Cuma

Sıcak çikolatalı kek



Pek havalı , pek popüler, ama yapmaktan içime fenalık geldi desem yalan olmaz. Ne onunla ne onsuz. Kesinlikle ustalık ve prestij anlamında suflenin yerini tutamaz. Ben kendisine çakma sufle diyorum. Bu tarifin sufle adıyla pazarlanmasına karşıyım, şiddetle kınıyorum falan. Şu hayatta omlet bile yapamam diyenin bile yapacağı kadar kolay. Size ekipman anlamında sadece alüminyum kaselerden gerekiyor veya 200 dereceye dayanacağına emin olduğunuz herhangi bir küçük kabı da kullanabilirsiniz tabi. Kullanacağınız bitter çikolata en fazla % 65 kakao oranlı olsun. Daha yüksek kakao oranları, kötü olabiliyor. Servis ederken üzerine pudra şekeri eleyecekseniz ki güzel görünüyor, o zaman tatlının içine şeker koymadan da yapabilirisiniz. Bu durumda, tarifteki şekeri koymadan yola devam edersiniz.
Hangi kapta pişirecekseniz, kapların önceden bol tereyağı ile yağlanıp yağlı yüzeyin güzelce unla kaplanmasına özen gösterin, yoksa kaplardan çıkartamazsınız. Tatlınızı kalıplara döktükten sonra derin dondurucuya koyabilirsiniz. Yeriniz varsa yapın 20 tane , atın derin dondurucuya acil durumlarda sizi kurtarsın. Pişirmeden önce fırınınızın mutlaka 200 dereceye kadar ısınmış olması gerekiyor. Zaten dakikayla pişireceksiniz bu sefer, tam 9 dakika. Burada olan şey, dışında 1 parmak kalınlığında sertleşmiş bir kek tabakası oluşup içinin yarı pişmiş akışkan kalıyor olması. Bunun için 200 derecede 9-10 dakika yeterli.

250 gr tereyağı
250 gr bitter çikolata
3 yumurta
4 yumurta sarısı (kendinize yumurtanın aklarından tulum peynirli ve maydanozlu omlet yapın)
80 gr un
50 gr toz şeker (koymasanız da olur, ben koymuyorum)

Tereyağı ve çikolata eriyecek. Bunun için 3 farklı yol var. Mikrodalganız varsa, iki malzemeyi bir arada kaba koyun ve mikrodalgada arada bir karıştırarak birlikte eritin. 2. yol bain-marie. Sıcak su dolu bir kabın üzerine, tabana ve suya değmeyecek ikinci bir kap oturtup, çikolata ve tereyağını beraber üstteki kaba koyup, aşağıdan gelen ısıyla eritebilirsiniz. En son ve bana hepsinden daha kolay ve pratik gelen; önce tereyağınızı ocakta eritip, ocaktan aldıktan sonra erimiş sıcak tereyağının içinde çikolataları eritin. Erimiş çikolata ve tereyağı karışımımız hazır. Bütün yumurtaları ve yumurta sarılarını önce ayrı bir yerde biraz çırpıp birbirlerine güzelce karışmalarını sağladıktan sonra ( eğer şekerli yapacaksanız şekeri yumurtalarla beraber karıştırın), yumurtaları çikolatalı ve yağlı karışıma ekleyin ve çırpma  teliyle bir dakika kadar karıştırın. En son, ununuzu eleyerek ilave edin ve telle karışıma güzelce yedirin. İsterseniz içine unla beraber yarım paket vanilya atabilirsiniz. Önceden yağlayıp unladığınız kalıpları tamamen doldurun. Önceden hazırlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz. bu şekilde 3-4 gün buzdolabında durur. lazım olunca 200 derecede 9-10 dakika pişirip  tabağa ters bir şekilde çıkartıp, üzerine biraz pudra şekeri ve yanında dondurmayla servis edebilirisiniz. Piştikten sonra hemen yense iyi olur. pişirip saklamak ve sonra mikrodalgada ısıtıp yemek çok şık olmuyor bence.
Eğer bu çok basit tatlıya biraz heyecan katmak isterseniz; kalıpları önce yarısına kadar doldurun. Buzluğa atın 15 dakika bekletin. Çıkarttıktan sonra, ortalarına birkaç parça beyaz çikolata ve 2-3 tane vişne koyun, kalan kısmı kalan kek karışımıyla doldurun. Bu kez buzdolabında 15 dakika bekletip pişirin. Bu şekilde, ortada akışkan kalan kısımda beyaz çikolata ve vişneler sürpriz olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder