5 Nisan 2014 Cumartesi

Limonlu kek





Bu kadar kolay yapılabilecek bir kek varken, çoluğa çocuğa hazır aldığınız kekleri yediriyorsunuz ya, çok ayıp oluyor. Bunun için çok savaşıyorum kendi çapımda ve bu savaş sürecek. Yakında okullarda, ambalajlı ürünlerin ve fast food' un ne kadar zararlı olduğu hakkında çocukları ve anneleri bilgilendiren ve de bazı şeylerin farkına varmalarını sağlayan bir sosyal sorumluluk projesi başlatıyoruz kısmetse. Çocukların seveceği basit bazı tariflerin demolarıyla da daha faydalı hale getirmeye çalışacağız. Çocuklarınızı ve de kendinizi korumanız ve de uzak durmanız gereken en önemli şey, ambalajlara girmiş yiyecekler. Şeker yemiyorum deyip, light ambalajlı ürünler yemek olabilecek en saçma şey.
Çok klasik çok basit bir kek. İşin en güzel tarafı, hiçbir  şeyi önceden çırpıp kabartmanız gerekmeyecek. Oda sıcaklığında olan bütün malzemeleri- ki bunlara tereyağı ve yumurta da dahil, bu yüzden 1-2 saat önceden buzdolabından  dışarı çıkartın- mikserle yüksek hızda 3-4 dakika çırpacağız o kadar. Malzemeler neden oda sıcaklığında olmalı derseniz, anlatayım; tereyağının hava alarak en iyi kabarabildiği dereceler yağın 20-22 derecelerde olduğu durum. Yumurta deseniz oda sıcaklığına geldikçe alkali seviyesi arttığı gibi daha kolay kabarır hale geliyor. Malzemelerin birbiriyle aynı sıcaklıklarda olması, hepsini birden mikserle çırpmaya başladığınızda pütürlü kesik görüntülü dokular oluşmasını da engelliyor. Genellikle tereyağı ve şekeri çırptıktan sonra yumurtaların teker teker eklendiği tariflerde oluşan bu kesik dokunun sebebi aradaki ısı farklılıkları. Bu durumda hiçbirşey olamamış gibi davranıyor işimize aynen devam ediyoruz.
100 gr süt
3 yumurta
110 gr yumuşak tereyağı
1 limon kabuğunun rendesi ve suyu
1 paket vanilya
160 gr un
180 gr toz şeker
Her şeyi bir kaba koyun ve 3-4 dakika mikserle hızlı devirde çırpın. Yağlayıp unladığınız kalıba boşaltın, 180 derecede üzeri açık kahverengi olana kadar pişirin. Ortasına bir bıçak batırarak kontrol edin, kabın şekline göre değişmekle beraber pişmesi 30 dakikayı bulur

3 yorum:

  1. Merhaba;

    Cakepop yapmak icin hindistancevizli bir kek yapmak istiyorum. Bu kekten limonu cikarip, limon suyu kadar daha sut ekleyip, yarim cup kadar hindistancevizi koysam olur mu? Tesekkurler simdiden.

    YanıtlaSil
  2. Pastacılık mezunuyum. Bu keki yaptım ve hayatımda yaptığım en ağır, en yoğun kek oldu, kek bile denemez. Üstü asla tamamen kızarmadı ve içersinde bir tane bile hava kabarcığı olmadı. V erdiğiniz bu reçete için bütün malzemeleri bir kapta aynı anda çırpmanın doğru bir teknik olduğunu sanmıyorum. Ya burda verdiğiniz gramajlarda hata var, ya reçetede eksik bir malzeme var ya da 3-4 dakika tüm malzemeleri beraber çırpmak doğru değil.

    YanıtlaSil
  3. Selam Özge hanım, kızkardeşim yaptı kekinizi hatta süt koymayı unutmuş yine de lezzetliydi. Limon tadı damakta kalıyor. Teşekkürler basit tariff için!

    YanıtlaSil