1 Mayıs 2014 Perşembe

Evde makarna


Bugün 1 mayıs ve sokağın iki ucunda polis ve tomalar var. Caddeye çıkan yola da polis barikat kurmuş durumda. Yani anlayacağınız evden çıkılmıyor. Ayakkabıların yazlık kışlık ayrımı ve düzenlenmesi yapıldı, ütüler halledildi ama yine de vakit geçmek bilmeyince makarna yapıldı. Evde çok fazla un yoktu, ben de olanla yaptım. Tabi iştaha göre değişir ama, yaptığım ölçüden 10-12 porsiyonluk makarna çıktı. Ayıptır söylemesi, okulumuzun Bolu'lu şefinin geçenlerde baskılarıma dayanamayıp köyden getirttiği keş ve Trabzon'dan gelen tereyağı ile hazırladık. Normal bir insanın yiyebileceğinden fazlasını yemiş olabilirim.
Evde makarna makinem var. Eminönü' den 60 liraya almıştım. Piyasada 50-250 fiyat aralığında farklı marka ve kalitelerde makarna makineleri var. Makineyi yıkamadığınız zaman daha çok dayanıyor. Sadece nemli bezle silmeli ve fırçalamakla yetinmelisiniz. Yıkarsanız içindeki dişliler çok kolay paslanıyor ve de makine çok çabuk bozuluyor. Makineniz yoksa tabi ki elde açıp kesmek de mümkün ama eğer devamlı yapıyorsanız veya yapmayı planlıyorsanız, bence para durumunuz göre bir tane edinin. Makarna hamuru sert olur, açması zordur, lastik gibidir sizi yorabilir.
350 gr un
40 gr irmik (yoksa yerine un koyun)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
4 yumurta (yumurtalar çok büyük olmasın 55-60 gr gibi)
Önceden de belirttiğim gibi hamurunuz sert olacak, sakın içine birazcık yumuşasın deyip su koymayın. Birşey değişmeyecek ama, hamurunuzu 2-3 dakika yoğurun, En klasik makarna hamuru, 100 gr un için 1 yumurta ve tuzdan ibarettir. Hamurun ilk andaki bu sertliği aslında sizi çok da korkutmasın. Çünkü hamuru en az 1 saat dinlendireceğiz. Dinlendikten sonra hamur biraz olsun yumuşayacak. Eğer makinede açacaksanız hamuru 2 parçaya kesin (kestiğinizde içinde kabarcıklı ve sünger gibi bir doku görülecek). Parçalara; 4 parmak eninde, bir el boyunda, 1cm kalınlığında bir şekil verin ve streç filme sarıp buzdolabına koyun. Böylece buzdolabından çıkarttığınızda makineye koymak için uygun şekilde olacaklar. En kalından başlayıp gittikçe incelerek hamurunuz açın benim makinemde 1 den 7 ye kadar kalınlık ayarı var, ben 3 e kadar incelttim kalınlık neredeyse 1 mm diyebilirim, yani arkası görünecek kadar ince neredeyse. İncelik aslında size kalmış ama çok kalın yapmanızı tavsiye etmem. Açarken makineye koymadan önce iki tarafını çok hafif unlayabilirsiniz. İstediğiniz kalınlıkta parçalar kestikten sonra parçaları tekrar biraz una bulayın ve bir tepsiye yayın. Porsiyonlara ayırıp bir kabın içinde derin dondurucuya atabilirsiniz. Taze makarna kaynar suda sadece 4 dakikada hazır olur.

2 yorum:

  1. İyi akşamlar Özge Hnm,

    Taze makarnayı tam buğday unu ya da kendi yaptığımız bir sebze püresi ile yapacaksak o zaman malzeme oranlarında nasıl bir değişiklik yapmalıyız ?

    Aysegul

    YanıtlaSil
  2. Bir de makarna için özel bir un öneriniz var mı yoksa herhangi bir un olabiliyor mu ?

    YanıtlaSil