5 Nisan 2014 Cumartesi

Haşhaş tohumu ve taze kekikli ekmek


Marketlerde 3 farklı çeşit maya satılıyor, yaş/taze mayayı tanımak kolay. Zaten en eski, en bilinen formu bu mayanın. Minik poşetlerde satılanların aralarında görüntü olarak neredeyse fark yok gibi. Paketin üzerinde yazan kullanım şekline dikkat etmeniz gerekiyor. Kuru maya ile hazır kuru maya hem kullanım şekli hem de gramaj olarak birbirinden farklı. Yaş mayanın % 70'e yakını su. İçinde en çok nem olan maya yaş maya. İnstant (hazır) kuru maya en az nem olanıdır. Hepsi aynı işi görür, gramajları doğru ayarlarsanız, her tarife her mayayı kullanabilirsiniz. Yaş mayayı ölçülü suyunuzun içinde eriterek veya elinizde unla beraber ufalayarak, doğrudan unla karıştırarak kullanabilirsiniz. Kuru mayayı, ölçülü suyunuzun bir kısmıyla (ılık olmalıdır) eritip aktif hale getirerek kullanmanız gerekir. En kolay, en pratik kullanımı olan hazır(instant) kuru mayadır. Hiçbir şey yapmanız gerek yoktur, doğrudan ununuzla harmanlar kullanırsınız. 40 gr yaş maya yerine 18-16 gr kuru maya veya 12-14 gr hazır maya kullanarak da aynı sonuca ulaşırsınız. Sonuçta mayalanma süresi, mayalanma yapılan yerin sıcaklığı ile de bağlantılı olduğundan, çok sıcak havalarda uzun süre mayalandırma yapmak istediğinizde bu gramajları biraz düşürebilirsiniz.
Ben bu ekmekte hazır maya kullandım. Evde haşhaş tohumum ve taze kekiğim vardı. Biraz süt ve zeytinyağı ile de hamurumu zenginleştirdim.
450 gr un
150 gr su
100 gr süt
30 gr zeytinyağı
5 gr hazır maya (paket 10 gr. ben yarısını koydum)
2 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı haşhaş tohumu
taze kekik (yoksa kurusunu koyun gitsin)

Un ve mayayı harmanlayın, geri kalan bütün malzemeyi koyun ve hamurunuzu en az 7-8 dakika yoğurun. Hamurun altını ve üzerini unlayın hava almayan bir kapta mayalanmaya bırakın.1,5 saat kadar mayalanan hamurunuzu, üst kısmı, unladığınız tezgaha gelecek şekilde alt üst ederek tezgaha koyun. Ufak bir gaz çıkartma işi yapacağız ama abartmadan. Sonuçta o gaz bize lazım, sadece hamurunuzu kenarlardan içine bir kaç kere katlayarak hafifçe havasını alın ve pişireceğiniz tepsiye düzgün kısmı yukarı gelecek şekilde koyun. Bir örtüyle örtün ve yarım saat daha mayalanmaya bırakın. Bu arada fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ki iyice ısınsın. Ekmeği fırına attığınızda, 1 çay bardağı kadar suyu, fırının tabanına atın kapağı hemen kapatın o buhar pişerken ekmeğe lazım.

1 yorum:

  1. Denendi ve sonuç çok başarılı oldu. Pişirme süresine göre kabuktaki kıtırlık değişiyor. Ek olarak ekşi maya ve domates kurusu ekledim. Favorilere girdi bile. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Sevgiler :)

    YanıtlaSil