21 Mayıs 2014 Çarşamba

Trüf çikolata / Truffle..ve kahve yanına ufak bir öneri




İşin en önemli noktası iyi kalite bir çikolata kullanmak, başka da bir numara yok doğrusu. Bence en ideal kakao oranı % 64 olanlar. Aslında olay sadece bu kakao oranıyla da bitmiyor tabi ama.. Marketlerde bu oranda çikolata bulmak mümkün. Bütün, çikolatayla yapılan tariflerde bu oran bence en iyisi, daha yüksek oranlar tarifleri bozabiliyor, daha az oranlar da pek tat vermiyor doğrusu.
Temeli bir çeşit ganaj, yani çikolata krema ve az tereyağı. Alkollü aromalar (bazı likörler, konyak, viski gibi) veya bir fincan telvesi süzdürülmüş Türk kahvesi, sert çekilmiş espresso gibi şeylerle tadı desteklemek mümkün.
100 gr krema
240 gr bitter çikolata
40 gr tereyağı
Malzemenin hepsi bu. Çikolatanın en sevmediği şeylerden biri yüksek ısıdır. Bu yüzden, direk çok sıcaktan korumak gerekir, çikolata kolayca yanabilir. Burada gereken, kremayı, çikolatanın içinde eriyeceği kadar ısıtmak. Derecelerle uğraşacak değiliz tabi, kremayı ocağa koyup kenarlardan hafifçe kabarcıklar çıkardığını görseniz yeterli. Eğer kremanız kaynarsa, ocaktan alıp bir kaç dakika bekleyin ki biraz sıcaklığı düşsün. Çikolatalarınızı küçük küçük doğrayın -ki sıcak kremanın içinde daha kolay ve hızlı erisin. Bütün çikolatayı kremanın içinde erittikten sonr,a tereyağını da küçük parçalar halinde içinde eritin. Homojen, parlak oturup kaşık kaşık yemek istediğiniz şahane bir trüf kremanız oldu.
Burada iki seçenek var; trüf kremanızı bir sıkma torbasına alıp yağlı kağıt üzerine fındıktan büyük cevizden küçük parçalar sıkabilir, buzdolabında soğutup elinizde yuvarlayacak kadar sertleştikten sonra, yuvarlama işini yapabilirsiniz. Veya, kremayı 1 cm kalınlığında olacak şekilde bir kaba veya tepsiye döküp, buzdolabında, elinizde yuvarlayacak kadar sertleşmeye bırakabilirsiniz. Çikolata toplarınızı elinizde yuvarladıktan sonra tekrar buzdolabına koyun, trüflerinizi kakao, toz yeşil fıstık, toz Hindistan cevizi, kakao-tarçın veya kakao- Türk kahvesi karışımı gibi malzemelere bulayıp tekrar yuvarlayarak iyice düzgünleştirin.
Arzu ederseniz soğuttuğunuz trüflerinizi erimiş çikolataya da (beyaz veya sütlü çikolata da olabilir) batırabilirsiniz.
Kremanızı ısıtırken içine bir takım aroma verecek baharatlar koyabilirsiniz. Kakule, bir poşet earl grey çay (çay tozunun kendisi yani) toz karanfil, anason, lavanta, karabiber- pul kırmızı biber (ciddiyim) falan filan.
Aşağıdaki fotoğraftaki bence çok şahane bir fikir. Yemek sonrası tatlı ve kahve bir arada çıkartabilirsiniz. Minik vanilyalı dondurma topları, küçük marshmallowlar ve minik trüfler yanında güzel bir kahve. Kahveyi kasenin içine boşaltıyorsunuz, sıcak kahvenin içine erimekle erimemek arasında kalan dondurma, marshmallow ve trüfleri kaşıkla yiyorsunuz..


2 yorum:

  1. Iyi bayramlar ozge hanim, bu tarifi yapacagim.

    YanıtlaSil
  2. Zehra hanım size de iyi bayramlar. İnanın çok basit bir tarif hem de kendi yaptığınız bayram çikolatalarınız olur.

    YanıtlaSil