8 Haziran 2014 Pazar

Bademli pandispanya ile muzlu pasta


Toz bademle yapılan, içinde yumurta sarısı olmayan, şahane bir pandispanya. Badem yerine toz fındık da kullanabilirsiniz. Ben pandispanyamın arasına, pastacı kremasını biraz kremayla çırparak kullandım. Üzerine de beyaz çikolatadan ganaj döktüm ve erimiş sütlü çikolata ile süsledim. Sağlam ama yumuşak ve çok lezzetli bir pandispanya olacak.
6 yumurta akı
200 gr toz badem
100 gr şeker
160 gr pudra şekeri
70 gr un
1 paket vanilya
Yumurta aklarını toz şekerle yoğun kar kıvamına gelene kadar çırpın. Çok fazla sertleştirirseniz, kuru malzemeleri karıştırmakta zorluk çekebilirsiniz, ama, çırptığınız kabı ters çevirdiğinizde dökülüp akmayacak kadar de yoğun olmalı. Yumurta akları istenen kıvama gelince içine unu ve pudra şekerini eleyin, toz bademi ve vanilyayı ekleyin, tahta bir kaşık veya spatula yardımıyla yumurtanızın kabarıklığını söndürmeden, sulandırmadan güzelce karıştırın. Bu işi yaparken aşırı hassas ve yavaş olursanız kuru malzemeler dibe çökebilir, dikkat edin. Sonra kalıba boşalttığınızda, dibinden çıkacak un ve bademler sürpriz olmasın. Kimyasal herhangi bir kabartıcımız yok. Pandispanyamız yumurta akının çırparken içine aldığı hava sayesinde kabaracak, yani o hava bize lazım, eğer söndürürseniz kekiniz kabarmaz.
Tarif 18 cm' lik pandispanya çemberi için.
160 derecede yarım saat kadar pişecek. Bütün kek ve pandispanyalarda olduğu, gibi ortasına bir kürdan veya bıçak batırarak son kontrolü yapacağız.
Blogda daha önce krem patiseri (pastacı kreması) tarifi yazmıştım. Ben pastamı kapatırken o kremadan kullandım. Yarım kilo sütten tarife göre pastacı kremanızı pişirin ve buzdolabında 2 saat kadar soğutun. Buzdolabından çıkarttığınızda sert ve parça parça bir görüntüsü olacak. Pastacı kremanızı mikserle çırparak homojen ve parlak pürüzsüz bir kıvama getirin. Arzu ederseniz çırpma sırasında 150 ml soğuk krema ve 40 gr toz şeker ekleyip daha beyaz daha yumuşak bir krema elde edebilirisiniz.
Pastayı kapattıktan sonra, dışını ince bir tabaka, içi için kullandığınız kremayla sıvayın. Buzdolabına atın. 150 gr kremayı ocakta ısıtın. Kremayı ocaktan alın, ısınmış kremanın içine 200 gr beyaz çikolatayı eritin. Ganajınızın biraz soğumasını bekleyin ama akışkanlığını da kaybetmesin. Pastanızın üzerine yaptığınız ganajın önce yarısını dökün, kenarlardan akıtarak tamamen kapanmasını sağlayın. Pastanızı tekrar buzdolabına atın 15-20 dakika soğutun ikinci kat ganajı dökün.


8 yorum:

  1. Merhaba Özge şefim, muzu aralarına koymak yerine püre yapıp pastacı kreması ile karıştırsak da olur mu? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Pek tavsiye etmiyorum. Kremanızın sulanmasına sebep olabilir. Bir de muz çabuk kararan bir meyve kremanın rengi de değişebilir.

    YanıtlaSil
  3. Özge Hanım, bu tarifte pandispanya için pudra şekeri de demişsiniz, onu da un, vanilya ve toz bademi koyarken mi ekleyeceğiz?

    YanıtlaSil
  4. evet pudra şekerini un ve toz bademle beraber harmanlıyoruz. yukarıda da ekledim.teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. özge hanım merhaba tarifinizi yaptım ve kesinlikle efsane oldu. 2. günü kesinlikle daha da güzel. tarif için çok çok teşekkür ederim. bendeki sorun pastacı kremasının fazla akışkan olması. pastayı sıvarken çok zorlandım. sizin öneriniz ne olabilir ? unu fazlalaştırmak iyi bir seçenek mi? 500 gr ve ölçülere sağdık kalarak yaptım. teşekkürler.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Ozge hanim pandispanyaya kabartma tozu eklesem sorun olurmu

    YanıtlaSil