4 Haziran 2014 Çarşamba

Çilekli pasta


Olabilecek en temel, en basit malzemeli ve en şahane pandispanya ile, krema ve çileğin efsane beraberliği. Kötü olması imkansız. İçinde kabartma tozu bile olmayan, çok kolay bir pandispanya tarifimiz var, onunla başlayalım.
Pandispanya çemberim 18 cm çapında yani 8 kişilik bir pasta için uygun. Eğer daha büyük çemberlere yapmak isterseniz; çarpı iki veya çarpı 1/2 (6 yumurtadan) yapabilirsiniz.
125 gr un
125 gr toz şeker
50 gr tereyağı (erimiş)
4 yumurta (orta boy 60 gr gibi)
1/2 paket vanilya
Bütün malzememiz bu. Pandispanyamızın iki önemli püf noktası var. İlk önce toz şeker ve yumurtaları çırparak başlayacağız. Karışım güzelce kabarıp beyazlaşana kadar devam edin. Ne kadar çok kabartırsanız o kadar iyi, kimyasal kabartıcımız olmadığı için, pandispanyamızı kabartacak olan şey, bu çırpma sırasında içine aldığı hava. Dolayısıyla bu kabarıklığı söndürmemek için, unumuzu içine 2 seferde eleyerek yedireceğiz. Yağınızı işe başlarken eritin ama kaynatmayın. Eritip bir kenara koyun, yumurta kabarırken biraz ılınsın. Bu çırpma işi 3-4 dakikayı bulabilir. Yumurta ve şeker karışımınız güzelce kabarınca, unun yarısını içine eleyin, spatula veya tahta kaşıkla hafifçe karıştırın, unun dibe çökmesine izin vermeseniz iyi olur. Unun geri kalanını da aynı şekilde yavaşça karıştırın. Son olarak erimiş tereyağını ekleyin. Kabarttığınız yumurta şeker karışımına un ve yağı eklerken, karışımın köpüklü, kabarık ve yoğun kıvamını bozmamaya özen gösterin. Çok da ağırdan almayın, un dibe çöker, dolayısıyla karıştırırken kabın dibinden yukarı hareket edin. Un ve yağ tam olarak karışınca daha fazla oynamayın, hemen kalıbınız boşaltın. 180 derecede alt-üst ısıtmalı fakat turbosuz-fansız ayarda 30 dakika kadar pişirin. Üzeri açık kahve renk alınca ortasına bir çubuk batırarak kontrol edin. Çubuk kuru çıkıyorsa pandispanyanız pişmiştir.
Gelelim kremaya;
400 gr süt
5 yumurta sarısı
100 gr toz şeker
50 gr un
25 gr nişasta (patates olmasın, buğday veya mısır olur)
40 gr tereyağı
1/2 paket vanilya (diğer yarısını pandispanyaya kullanmıştınız)
***
200 ml krema (1 gece dolapta beklemiş olsun)
40 gr toz şeker
Süt ve vanilyayı ocakta kaynamaya koyun. Ayrı bir kapta yumurta sarıları ve 100 gr toz şekeri tel yardımıyla çırpın. Miksere gerek yok, 1 dakika kadar hafifçe karıştırın yeterli, kabartmanız gerekmiyor. Yumurtanın içine, un ve nişastayı eleyin ve karışıma yedirin. Ocaktaki ısınmış sütten bir büyük kepçe yumurta sarılı karışıma ekleyin, karıştırın. Böylece bu karışımı biraz ılıtmış ve sulandırmış oldunuz. Şimdi bu yumurta sarılı karışımı, ocaktaki süte yavaşça ekleyin ve karıştırmayı hiç bırakmadan yoğunlaşana kadar pişirin. Ocaktan alıp içinde tereyağını eritin. Oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletin, arada bir karıştırın kabuk bağlamasın. Daha sonra streçleyin buzdolabına alın. 1saat kadar soğumaya ve sertleşmeye bırakın.
Soğuyan kremayı mikser kabına alın, gevşeyip yumuşayana kadar çırpın. Çırpmaya devam ederken, 40 gr toz şekeri ve 200 ml soğuk kremayı içine ekleyin ve homojen parlak yoğun bir krema olana kadar çırpın. Malzemeleriniz hazır. Yukarıdaki fotoğrafa yakın bir şeyler yapmaya çalışın. Pandispanyanızı 3'e bölün aralara krema ve meyveler. En üstüne de krema ve meyveler, servis ederken pudra şekeri eleyin.




7 yorum:

  1. Cok guzel. Bir tablo gibi adeta...
    Frenk uzumleri cok yakismis.

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel. Bir tablo gibi adeta...
    Frenk uzumleri cok yakismis.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Krema ve sekeri pastaci kremasina karistirmadan once ayrica cirpmamiza gerek yok degil mi direk katiyoruz ikisini de? Bir de pandispanyalari nemli yapmak icin sutle islatmak dogru mu? Ya da seker su ya da meyve suyu daha ki uygun? Tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba yeni takip etmeye basladim sizi tesadüf gördüm cok hosuma gitti yazilariniz yalniz benim firinim tek ayar fanli yani sizin pandispanya tarifiniz olmazmi benim fırında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi ki olur. süreler değişir belki dikkat edin belki biraz daha hızlı pişebilir

      Sil
  5. Merhaba. Tarifiniz için teşekkürler. Tarifi ölçüye uygun şekilde yaptım. Yumurta ve şekeri tariftekinden biraz daha uzun çırptım. Sonuçta yumurta tadı çok belirgin oldu. Neden böyle olduğunu merak ediyorum. Neyi düzeltmem gerekir? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Genoise ve pandispanya ayni sey midir?

    YanıtlaSil