3 Haziran 2014 Salı

Muzlu tarte tatin

 


Daha önce klasik elmalı tarte tatin tarifi vermiştim. Muzlu olan biraz daha kolay geldi bana, çünkü, muzların zaten 2 sıkımlık canı var, pişmeleri çok kolay oluyor. Üzerine kapattığınız milföy hamurunuz güzel bir kahve rengi alınca, içi de pişti mi acaba diye düşünmeye gerek kalmıyor. Elmalıda hamur güzelce kızarsa da, bazen içindeki elmalar özellikle orta kısımlardan diri kalabiliyor falan.
Bu tatlıyı yapabilmemiz için çift tabanlı, çelik bir tava veya tencereye gerek var. Elmalı olan tarifte fotoğraflar var isterseniz bir göz atın. Benim kullandığım 22 cm' lik bir tavaydı. Bu arada, tava olarak zaten dökme demir veya çelik olanları kullanmanızı tavsiye edeceğim. Teflon denen malzemenin pek de sağlıklı olmadığı senelerdir yazılıp çiziliyor. Diğerleri evet biraz daha pahalılar ama, sonuçta hem çok sağlıklılar hem de neredeyse evladiyelik, çok zor eski oluyorlar.
Tavanın tabanına 100 gr toz şekeri koyun ve tavayı çok kuvvetli olmayan, orta ayar bir ateş üzerine oturtun. Hiç su koymadan kuru teknik bir karamel yapacağız. Şeker kenarlardan hem erimeye hem de renk almaya başlayacak. Biraz eridikten sonra, hafifçe karıştırarak homojen erime ve renklenmeyi destekleyebilirsiniz ama, sakın çok fazla karıştırmayın şekeriniz kristalize olabilir. Şeker tamamen eriyip açık kahve rengi olunca ocaktan alın. sıcak şekerin içine, 60 gr tereyağını atın, hızlıca karıştırarak şekerin içinde tereyağını eritin. şeker kaynayacak, kuvvetli buhar çıkacak, cazırdayacak;
korkmayın, elinizi buhardan yakmayın yeter. hızlıca karıştırarak yağı şekere yedirin. eğer yağınız ayrışırsa umursamayın bir dahaki sefere daha iyi yaparsınız.
karamelinizin biraz soğumasını bekleyin. karamelin üzerine vanilya ve tarçın serpiştirin. 4 tane muzu boylamasına 2'ye bölün. Düz kısımları aşağı gelecek şekilde, sıkışık düzen muzlarınızı karamelin üzerine dizin 2 kat yapabilirsiniz daha bile iyi olur. Muzların üzerine, 2 adet milföy hamurunu üst üste koyup açın, 3-4 mm kalınlığında olsun. Hamuru, muzların üzerine kapatın kare kenarların köşe fazlalıklarını kesin, hamuru açtıktan sonra tezgahta beş dakika bekletirseniz pişince daha az küçülür. Muzların üzerine hamuru çok germeden güzelce örtün, tavayla muzların arasına hamuru güzelce sıkıştırın. Çatalla hamura 3-4 yerinden delik açın. 190 derecede hamur güzelce kızarana kadar pişirin. Biraz ılımasını bekleyin, ters yüz etmeden önce hamuru kendi etrafında çevirirseniz yapışık kalan muzları kurtarmış olursunuz. Eğer çevirmekte geç kalır da karameli dondurursanız ocakta biraz eritin.
Ilıkken yemenizi tavsiye ederim. Zamanla karamel hamuru yumuşatıyor. Üzerine vanilyalı dondurma süper olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder