26 Mayıs 2014 Pazartesi

Frangipan Tart


Tarta bu adı veren şey, "frangipan" denen dolgunun adı. Bu dolgu; şeker, tereyağı, yumurta ve toz bademden oluşur. Bazı tariflerde, içinde çok az miktarda un da olabilir. Unlu olanlar daha sert yapıda, unsuz frangipan dolgular daha kremamsı kıvamda olur. Tart farklı bir sürü meyveyle yapılabilir. Çoğunlukla, önceden işlem görmüş komposto tarzı,konserve meyveler kullanılır. En kullanılmaması gereken meyveler çiğ-taze elma, armut ve ayvadır. Eğer komposto değillerse yani önceden pişirilmemişse bu meyveleri kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Taze olarak kullanabileceğiniz en şahane meyveler kiraz, vişne veya meyvelerin kraliçesi taze incirdir. Basit bir kakaolu tart hamuru yapacağız. Eğer daha gevrek bir tart hamuru isterseniz, dolgu ve meyvelerden önce "ön pişirme" yapmanız daha doğru olur. Biraz daha yumuşak kalsın isterseniz ön pişirmeye gerek yok.
260 gr un
160 gr tereyağı (soğuk)
70 gr toz şeker
1 yumurta
20 gr kakao
Un ve kakaoyu eleyin ve küçük parçalar halinde kestiğiniz soğuk tereyağınızı, parmak uçları ile güzelce ufalayarak harmanlayın. Henüz yoğurmaya başlamadık, sadece un ve yağı kırıntı kıvamına getirin. Yağ parçaları  iyice ufalınca kalan diğer malzemeleri ekleyin, hamur bir araya gelince daha fazla yoğurmayın. Tart hamurunu fazla yoğurursanız hamur gevrekliğini kaybedip kıtır olmaya başlar -ki bunu istemeyiz. Hamuru yoğurmanız bitince, streç filme sarın ve 20 dakika buzdolabında dinlendirin. Bu dinlendirmeler önemli. Hamuru daha rahat açmanızı, açılan hamurun pişerken küçülmemesini , çekmemesini sağlar. Kalıbım 22 cm. Hamuru 2-3 mm kalınlığında açın ve tart kalıbınız güzelce yayın. Kalıbı önceden katı yağ ile yağlayıp unlarsanız daha garanti olur. Hamuru kalıba yerleştirdikten sonra, yine buzdolabında 10 dakika daha bekletin.
100 gr tereyağı (yumuşak)
100 gr toz badem
100 gr toz şeker
1 yumurta
Bütün malzemeyi mikserle yüksek hızda 3 dakika kadar, karışım beyazlaşıp biraz kabarana kadar çırpın. Frangipan dolgumuz bu. Tart hamurunu çatalla 2-3 yerinden delin ve dolguyu tart kalıbına boşaltıp düzeltin. İstediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz, ben fotoğraftakinde konserve armut kullandım. Pişerken kurumamaları için çok da ince dilimlemedim. Meyvelerin aralarından frangipan dolgunun kabarıp görünmesi için iki sıra arasında ufak bir boşluk bırakın. Fırınınızda ızgara rafınız varsa tart kalıbını direk ızgara rafa atın. 180 derecede yarım saat kadar pişirin. Frangipan dolgu koyu sarı açık kahve renk alınca fırından çıkartın.
Eğer "ön pişirme " yapacaksanız, tart hamurunu kalıba yayıp buzdolabında dinlendirdikten sonra çatalla delin, kalıbın içine yağlı kağıt yayıp evdeki bakliyattan (nohut, kuru fasulye, pirinç) 2-3 avuç atın ki ağırlık yapıp hamurun kaymasını ve bozulmasını engellesin. Yine 180 derecede 10 dakika pişirin. ağırlıkları ve yağlı kağıdı alın biraz ılınmasını bekleyin ve devam edin.
Taze kayısı veya şeftali kullanmak isterseniz, meyveleri limon suyu ve şekerle birazcık soteleyin ki pişerken kararmasınlar. kayısıları sadece ortadan ikiye bölmek yeterli şeftalileri ise kabuklarını soyup çok ince olmayan dilimler haline doğrayın. Sotelerken 1 çorba kaşığı toz şeker ve 1 çorba kaşığı kadar limon suyu yeter. Meyveler parlasın, biraz yumuşasın ve suyunu biraz salsın öyle kullanın. Bu şekilde hem tart pişince daha parlak ve yumuşak olacaklar. Bu teknik siyah erik için de geçerli.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder