9 Temmuz 2014 Çarşamba

Biscotti / Şekersiz, unsuz, yağsız


Çoook önceleri şaraba batırıp yemek için yapılırmış. Şimdilerde, çay kahve fincanlarının yanını süslüyor. İçeceğimin içine batırıp yumuşatarak yiyorum, bu yüzden içinde yağ da yok. Bizim Selanik gevreğine benzetebilirsiniz. Biscottinin kelime anlamı "2 kere pişmiş" demek. Hazırladığımız hamuru önce bir somun şeklinde pişireceğiz. İlk pişirme tamamlanınca, tırtıklı bir bıçakla, yarım santimlik dilimler halinde kesip, dilimleri tepsiye yerleştirip ikinci pişirme için tekrar fırına atacağız. İkinci pişirme daha ziyade kurutma işi.
2 yumurta
4 çorba kaşığı bal (Herhangi bir pekmez, hurma şurubu, agave gibi doğal tatlılardan biri olabilir)
180 gr öğütülmüş keçiboynuzu
1 dolu çay kaşığı karbonat
70 gr file badem
6-7 adet hurma ( Çekirdeklerini çıkartıp 4-5 parçaya bölün)
5-6 adet kuru kayısı (Küçük doğranmış)
Yumurtaları mikserle güzelce kabarana kadar çırpın. Ardından bütün malzemelerinizi yumurtaların içine ekleyin, sırasının önemi yok. Güzelce karıştırın, kaşık veya elinizle yapabilirsiniz. Her şey birbirine karışınca bir şeye benzemeyen bir hamurunuz olacak. Sert, yapışık nasıl olursa fark etmez, yumurtaların büyüklüğüne ve kabarma derecesine göre ufak farklılıklar olabilir. Hamurunuzu tepsiye düzgün bir dikdörtgen şeklinde yayın kalınlığı (Yüksekliği yani)2-3 santim kadar olsun. Eğer elinize yapışıyorsa ellerinizi ıslatabilirsiniz.180 derecede 30-35 dakika pişirin.
Fırından çıkarttıktan sonra fazla soğutmadan dilimlemelisiniz. Bunun için mutlaka tırtıklı bir bıçak kullanın. Çok soğutursanız hamurunuz sertleşir ve keserken kırılıp dağılır. Kestiğiniz dilimleri tepsiye dizin ve aynı derecede 10-15 dakika daha pişirin. Fırından çıktıklarında biraz yumuşak olabilirler, soğuduklarında sertleşmeliler, eğer yumuşak kalıyorsa tekrar fırına atıp biraz daha kurutun.
buzdolabında saklayabilirsiniz 2 hafta dayanır.

2 yorum:

  1. Şefim tarifinizi denedim. Ben keçiboynuzu sevdiğim için oldukça guzel geldı yalnız, kecıboynuzunun o buruk tadını bırazcık kırması ıcın ne ıle çeşitlendirebilirız veya yulaf unu katmak ıstesek ne kadar oranda degısıklık yapmamız gerekır?

    YanıtlaSil
  2. Yulaf ununun da kendine has acımsı bir tadı var ayrıca glüten içeriyor dokuda farklılık yaratabilir. Kestane, nohut veya soya ununu tavsiye ederim. Keçiboynuzundan eksilttiğiniz kadar diğerleriyle takviye yapabilirsiniz.

    özge

    YanıtlaSil