10 Temmuz 2014 Perşembe

Kolay minik ekmek, Scones



Minik kanepeler , küçük sandviçler hazırlamak için bire bir. İngilizlerin en meşhur tariflerinden biri. Ekmek diyorum ama içinde maya yok, bol kabartma tozu var. Bir iki dikkat edilecek nokta var, yapımı da son derece kolay. Tereyağınız mutlaka soğuk olmalı ve tereyağını hamura tam olarak yedirmemelisiniz. Hamurunuzun içinde ufak parçalar halinde tereyağınız görünmeli, ve de hamuru hazırlayıp bardak veya kupatlarla kestikten sonra da, pişireceğiniz tepside yarım saat bekletmelisiniz. Böylece karbonat malzemelerdeki asitle bir araya gelip aktive olacak zamanı bulsun.
300 gr un
100 gr ayran (klasik tarif butter milk ile yapılıyor.)
1 yumurta sarısı
100 gr tereyağı (soğuk)
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Bunun gibi, yağ parçalarının hamura homojen bir şekilde karışmayıp, parçalar halinde kalmasını istediğimiz hamurları hazırlamak için en doğru alet aslında hamur yoğurma bıçakları ( no.11). Büyük ihtimalle bu aparatınız yok, bu durumda lütfen, yağınızı parmak uçarıyla una parçalayarak harmanlayın ve kesinlikle yağı un ile yoğurmayın. Aslında bu hamuru neredeyse hiç yoğurmamanız gerekiyor. Yağ ve unu biraz harmanlayınca içine diğer malzemeleri de ekleyin ve yağları parçalamadan hamuru bir araya getirmeye çalışın. Yani hamur hiç bir şekilde homojen pürüzsüz falan olmayacak. Arada yağ parçacıklarını göründüğü gayet pütürlü görünen bir hamur olmalı. Hamur hazır olunca, unladığınız tezgah üzerinde hamuru 1 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın, ikiye katlayın, bir kere daha açıp tekrar katlayın. Kesemden önce hafifçe tekrar açın ama hamur en az 1 parmak kalınlığında olmalı. Çay bardağı ağzıyla veya o boylarda bir kesme kupatıyla hamurunuzu kesin. Yuvarlak kesince kenarlardan çok fire veriyor, isterseniz minik kareler de kesebilirsiniz böylece hiç kaybınız olmaz. Parçaları tepsiye yerleştirin üzerini örtün ve yarım saat bekletin.
Pişirirken üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susam serpebilirsiniz. Yumurtayı sürerken kenarlara akıtmamaya çalışın. Akan yerler kabarmaz ekmekçikleriniz yamuk olur.180 derecede 20-25 dakika kadar pişirin. Güzel esmer bir renk alsınlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder