3 Temmuz 2014 Perşembe

Elma dolgulu kurabiye



Pastanelerde gördüğümüz içi elma, frambuaz veya vişne dolgulu kurabiyeleri çok soran oluyor. Kurabiye hamurunun normal hamurlardan çok farkı yok, sadece işlemesi biraz daha beceri istiyor, ama kesinlikle zor değil. İçi için kullanabileceğiniz meyve seçenekleri oldukça fazla. Ben tarifi elmalı vereceğim, siz bir sürü farklı meyve kullanabilirsiniz.
İki orta boy starking elma kullandım, yoksa golden de olabilir. Ekşi olmayan bir cins olması önemli. Elmaları rendeleyip küçük bir tava veya tencereye koyun. Yarım limon sıkın ki elmalar kararmasın. 2 dolu çorba kaşığı toz şeker koyun ve elmaları sularını salana kadar pişirin. 1 çay bardağına 2 tatlı kaşığı nişasta koyup, üstünü, bardağın yarısına kadar suyla tamamlayın ve güzelce karıştırıp nişastayı suda eritin. Tavadaki elmalara nişastalı yarım çay bardağı suyu ekleyin, yoğunlaşıp pelte kıvamına gelince ocaktan alın. Kullanmayı düşündüğünüz bütün meyveler için aynı şeyi yapabilirsiniz.
300 gr un
170 gr tereyağı (soğuk)
1 yumurta
80 gr toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
2 büyükçe tutam tarçın (Elmayla yakıştığı için koydum başka meyvelere yakıştıramıyorsanız koymayın)
Soğuk tereyağı ve unu parmak uçlarınızla güzelce harmanlayarak kırıntı kıvamına getirin. Eğer evde varsa, bıçaklı mutfak robotu veya rondo kullanarak da yapabilirsiniz. Bu iki malzemeyi makinenin haznesine koyup 2-3 kısa basış yapmanız yeterli olacaktır. Daha sonra diğer malzemeleri de ekleyin ve hamurunuzu yoğurun. Genellikle kurabiye hamuru yoğururken çok fazla yoğurmanızı tavsiye etmiyorum, ama bu sefer çok az daha fazla yoğurabilirsiniz. Hamur oldukça yumuşak olacak. Hamuru en az 2 saat buzdolabında dinlendirin. Bu dinlendirmeler hamuru işledikten sonra şekillerin bozulmaması veya hamurun küçülüp çekmemesi ya da yayılmaması için gerekli, lütfen sallamayın. Hamuru dolaptan çıkartın ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp biraz yoğurarak yumuşattıktan sonra, yuvarlak ve ortası hafif çukur parçalar haline getirin. Bundan sonrası için aşağıdaki fotoğrafları takip edin, anlatması kolay değil. İçinin dolgusunu abartamayın ki kapatırken dışarı taşmasın. Kapattıktan sonra fazla kalan kısmı kopartın ve o kısım aşağıda kalacak şekilde hafifçe avucunuzda yuvarlayın. Kapattığınız yer aşağı gelecek şekilde tepsiye yerleştirin.
Kurabiyelerinizi 180 derecede hafif  renk alana kadar pişirin. Çıkına üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.


3 yorum:

  1. Cok guzel bir kurabiye. Tesekkurler Sayin Sefimiz..

    YanıtlaSil
  2. Cok guzel bir kurabiye. Tesekkurler Sayin Sefimiz..

    YanıtlaSil
  3. cok teşşekkür ederım! ıyı kı varsız sizlerden öyrenıb bu tarıflerı yapıyoruz!

    YanıtlaSil