26 Ağustos 2014 Salı

Coco-badem Tabanlı Karamel Soslu Cheesecake


Bu kadar karışık işlere giremem derseniz; 2 paket eti burçak bisküviyi, 150 gr tereyağı ile kırıntı kıvamına gelen kadar mutfak robotunda çekerek taban malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Ama yapacağımız coco-badem taban da öyle zor bir şey değil. Sadece önceden bir pişirme yapmak gerekiyor. Vereceğim tarif 22 cm'lik kalıba uygundur.
75 gr toz Hindistan cevizi
75 gr toz badem
3 yumurta akı
100 gr pudra şekeri
25 gr toz şeker
Yumurta aklarını, toz şekerle beraber, yüksek hızda, mikserle kar kıvamına gelene kadar çırpın. Kabaran yumurta aklarının içine, pudra şekerini eleyin ve toz Hindistan cevizi ve toz bademi de katarak bir kaşık veya spatula ile karıştırın. Kabaran yumurta akının havasını kaçırmamaya sulandırmamaya çalışın. Karışım homojen olunca kalıbınızın tabanına yayın 160 derecede 15 dakika pişirin. Bisküvili tabanlarda kalıbın tabanını yağlamaya gerek olmuyor ama bu sefer tabanı önceden güzelce katı yağ ile yağlayıp hafif unlamalısınız.
Peynirli dolgu için;
500 gr krem beyaz peynir
100 gr krema
160 gr toz şeker
80 gr un
4 yumurta (sarılarıyla beyazlarını ayırın)
1 paket vanilya
Krem beyaz peynir ve toz şekerin yarısını, peynir yumuşayıp krema gibi olana kadar 1-2 dakika çırpın. Kremayı ekleyin 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Yumurta sarılarını ekleyin orta hızda 1 dakika çırpıp unu eleyin ve yine orta hızda 1 dakika daha çırpın. Ayrı bir kapta, yumurta aklarını toz şekerin kalanıyla kar kıvamına gelene kadar çırpın, ama çok da sertleştirmeyin, parça parça kesik bir görüntü oluşursa diğer malzemeyle karıştırırken zorluk çekersiniz. Yumurta akları da tamam olunca peynirli karışıma kaşık veya spatula yardımıyla yavaşça yedirin. Önceden pişirdiğiniz tabanın üzerine boşaltın 130 derecede 40 dakika kadar pişirin. Pişerken üzeri çok renk alıyorsa dereceyi 120 ye indirebilirsiniz, her fırının 120 derecesi birbirinden farklı olabilir. Cheesecake'iniz fırından çıktığında, tam merkezi biraz yumuşak kalacak unutmayın.
karamel sos için;
125 gr toz şeker
30 gr su
100 gr krema
50 gr tereyağı
Karamel sos çok basit bir şey değil. Şeker erirken ve karamelize olurken kesilip kristalleşebiliyor, çünkü şekerin karamelize olması fiziksel değil kimyasal bir reaksiyondur ve biraz karışıktır. Şekeri ve suyu bir tencereyle orta ateşte ocağa koyun. Çelik tencere daha iyi olur. Şeker tamamen eriyip köpürmeye başlayana kadar karıştırmayın. şeker yavaş yavaş kenarlardan renk almaya başlayacak. bütün şeker kehribar gibi kahverengi olunca ocaktan alın ve içine kremayı ekleyin. Bu noktada dikkat edin yoğun bir köpürme ve buhar çıkışı olacak, aynı zamanda hızlıca da karıştırmanız gerekecek. Kremayı tamamen ekleyince tereyağını ilave edin, karıştırarak eritin. Sosunuzun içinde sert parçalar kalabilir tel süzgeçten geçirebilirsiniz.
Kekiniz oda sıcaklığına gelince üzerine sosunuzu dökün. Pişerek hazırlanan cheesecake ler buzdolabında en az 3 saat dinlendirilerek servis edilmelidir.

3 yorum:

  1. Harikasınız inanın hergün yeni bir tarif varmı diye sitenize giriyorum.yeni tariflerle karşılaşınca çok mutlu oluyorum emeğiniz için sonsuz teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Sağ olun Fatime hanım. Bilgimi, tecrübemi sizlerle paylaşmak büyük zevk. İnanın her gün yazmayı ben de istiyorum ama bütün gün zaten okulda mutfakta olunca insan biraz uzak kalmak istiyor. İlginize teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Çook haklısınız bu durumda bile bizimle deneyimlerinizi paylaşmanız büyük incelik.eğer bir fırsatınız olduğunda dondurmacılarda yediğimiz gerçek meyveli karadutlu dondurmanın tarifini yazabilirmisiniz?ev yapımı adı ile geçen meyveli dondurmalar maalesef buzlanıyor.dondurma makinesi olsa bile.ipek gibi bir dondurma yapma hayalim var ayrıca sonucu belli olmayan tarifler için kullanmaya kıyamadığım karadutlarım..sitenizdeki creme anglese ile henüz denemedim.lütfen bana yardımcı olurmusunuz?değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil