25 Ağustos 2014 Pazartesi

En klasiğinden Vişneli Cheesecake


Tatlı, tuzlu ve ekşinin dayanılmaz birleşimi. Oldukça hafif, sanki sonsuz yenebilirmiş gibi. Aslında cheesecake yapımında bir numara yok Bizi bunalıma sürükleyen şey, genelde pişirmeyle ilgili oluyor. Kekimizi 120 derecede pişireceğiz. Eğer üzeri hafif kahverengi olsun istiyorsanız, bu işi kekiniz piştikten sonra yapmalısınız. Yüksek ısılar, kekinizde istenmeyen kabarmalara ve bu da kek fırından çıktığında istenmeyen çökmelere sebep oluyor. Kekimizin içine bol yumurta var ve yumurta, keki fırından çıkarttıktan sonra, 10 dakika kadar daha sertleşmeye ve pişmeye devam ediyor, bu yüzden ortası hafif yumuşak çıkartmamız gerek. Kek soğurken nem kaybetmeye devam edecek ve hacmi de küçülecek. Eğer kekiniz kalıba yapışık kalırsa ortadan yarılabilir. Bunun olmaması için keki fırından çıkarttığınızda 1-2 milim kadar kalıbın kenarından ayırın ki küçülürken ortaya doğru rahatça küçülsün. Vereceğim tarif 22 cm'lik kenarı kelepçeli tabanı çıkan kalıplar için.
600 gr krem beyaz peynir
50 gr krema
170 gr toz şeker
80 gr un
1 paket vanilya (veya 1 çubuk vanilya)
5 yumurta
Üzeri için;
300 gr vişne
200 gr vişne suyu
130 gr toz şeker
20 gr nişasta (mısır veya buğday)
Tabanı için; 1 paket petit-beurre bisküviyi, 160 gr tereyağı ve 60 gr bitter veya sütlü çikolata ile mutfak robotunda kırıntı kıvamına gelene kadar çekin. Tereyağı erimiş olmak zorunda değil. Yumuşak veya buzdolabından çıkmış olabilir. Eğer sertse, küçük parçalara ayırın ki makine kolay çeksin. Kalıbın tabanına 1-1,5 cm kalınlığında bir tabaka yayın ve kaşıkla veya elinizle güzelce sıkıştırarak bastırın.
Mikser kabına peynir, vanilya ve toz şekeri koyun yüksek hızda 1 dakika peynir yumuşayıp homojen olana kadar çırpın. Kremayı ekleyin 2 dakika orta devirde çırpın. Bundan sonra artık hiç hızlı devri kullanmayın. Unu eleyerek ekleyin ve 1-2 dakika daha orta devirde çırpın. Çırpmaya devam ederken yumurtaları teker teker ekleyin.(Önceden yumurtaları ayrı bir kaba kırın, böylece yumurtaları bozuk çıkması, kabuk kaçması gibi durumlara karşı malzemeniz garantide olur). Yumurtaları da ekleyince 1 dakika daha orta devirde bütün malzemeyi çırpın. Bisküvi tabanına dolgunuzu dökmeden önce, bisküvinin üzerine aralıklı olarak bir sıra vişne döşeyebilirsiniz. Dolgunuzu dökün ve 120 derecedeki fırına kekinizi atın. Cheesecakein pişmesi 50-55 dakikayı bulabilir. Kekin ortasında tam olarak sertleşmemiş, yumuşak bir kısım kaldığında fırından çıkartın. Eğer kekinizin üstünün hafif sert ve koyu renk bir tabaka olmasını isterseniz, kek piştikten sonra fırınınızı 190 dereceye ayarlayıp hızlıca üzerini renk aldırabilirsiniz.
Vişneleri, vişne suyunu, şekeri bir tavaya koyup kaynamaya bırakın. Nişastayı yarım çay bardağı suyla eritin ve kaynayan vişne suyu karışımına ekleyin ve yoğunlaşana kadar pişirin. Kek oda sıcaklığına gelince, vişneler de biraz ılınınca üzerini döşeyin.
Taze vişne bulamayacağınız mevsimlerde vişne komposto veya donuk vişneyle de hazırlayabilirsiniz.

2 yorum: