31 Ağustos 2014 Pazar

Paskalya Çöreği


Mayalı hamurlar, özellikle de ekmekler, kültürlerde çoğunlukla kutsal ve özel yerlere sahip. Farklı inanışlarda değişik roller üstlenen bir çok tarif var. Paskalya çöreği de bunlardan biri. Kolay hazırlanan ve kolay işlenen mayalı bir hamur hazırlayacağız.
250 gr un
100 gr su
75 gr toz şeker
5 gr instant hazır maya
50 gr tereyağı (yumuşak olsun 1-2 saat önce buzdolabından çıkartın)
1 yumurta
15 gr mahlep
İsterseniz makinede isterseniz elde yoğurun. Zaten kolay bir hamur, ama yine de bütün mayalı hamurlarda olduğu gibi en az 6-7 dakika yoğurmak lazım. İlk önce un ve hazır mayayı birbirine harmanlayın ve bütün malzemeyi ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamur ne kadar zenginse yani içinde ne kadar çok tereyağı ve yumurta varsa o kadar zor mayalanır. Bu yüzden biraz destek vermek için, suyunuzu ılık kullanabilirsiniz, mayalanma daha hızlı olur.eğer tek bir tane büyük yapmak isterseniz hamuru 3 parçaya, küçük iki tane yapmak isterseniz 6 parçaya bölün ve bezeler halinde, tezgah üzerinde, alt ve üstlerini unlayarak ve üzerlerini streç filmle kapatarak mayalanmaya bırakın. hamurlar sıcaklığa bağlı olmakla beraber 1-1,5 saat kadar mayalansın ve en az 1 misli büyümüş olsun. ilk mayalanma tamam olunca, her bir bezeyi uçlara doğru incelen orta kısmı biraz daha kalın silindir şeritler haline getirin ve çok sıkmadan saç örgüsünü yapın. Uçları altına doğru kıvırıp düzgün hale getirin ve pişireceğiniz tepsiye alarak ikinci mayalanmaya bırakın. Üzerini tekrar örtün mutlaka. Bu sefer yarım saat yeterli olur. Yumurta sarısını 1 çay kaşığı kadar suyla sulandırın ve üzerine sürün. File badem serpiştirirseniz güzel olur. Mahlep yerine 2-3 parça damla sakızını güzelce dövüp farklı bir aroma elde etmek mümkün.

1 yorum:

  1. Ozge sefim merhaba
    Bu tarifinizi yaptim harika oldu. Sanirim orta boy yaptim 4 adet cikti 2 olcuyle tam tepsiye gore yapmis oldum. Orerken uclarini boyle inceltip ortayi kalin birakmayi basaramadim bir yolu var mi? Benimkiler normal orgu oldular :) ertesi gune saklamak icin en uygun yol nedir onu soracaktm. Sevgiler

    YanıtlaSil