1 Eylül 2014 Pazartesi

Milföy


Evet marketlerde dondurulmuş milföy hamurları satılıyor ve tabi ki de çok pratikler. Hamurun tarifinden çok nasıl pişirmeniz gerektiğini anlatmak istiyorum aslında. Hamurun tarifi de maceracı ruhlu, başarı hikayesi isteyen pastacılara gelsin. Ne zamandır aklımda da, yazmayı geciktirme sebeplerimden biri de, hamuru katlamaları yazmaya üşenmem, biraz karışık ya nasıl anlatacağımı bilemedim, sonunda fotoğrafladım umarım daha kolay anlaşılacak.
500 gr un
300 gr su
12 gr tuz
150 gr margarin (çok sert değil, erimiş değil ama yumuşak)
150 gr tereyağı  (çok sert değil, erimiş değil ama yumuşak)
1 çay kaşığı sirke
Margarin ve tereyağı dışında kalan malzemeyi yoğurarak yumuşak bir hamur haline getirin. İsterseniz kanca hamur aparatını takıp, makinede de yapabilirsiniz. Makinede yoğurmayı en yavaş devirde yapın. Hamuru her durumda en az 5-6 dakika yoğurun. Yoğurdukça daha pürüzsüz olacak. Yoğurma bitince, hamurun altını ve üstünü unlayın, streç filmle kapatın ve en az yarım saat tezgah üzerinde dinlendirin.
Tereyağı ve margarini, mümkün olduğunca yoğurarak birleştirmeye çalışın ve bu yağ karışımını kare bir blok haline getirip her tarafını bolca una bulayın.
Dinlenmiş hamuru unladığınız tezgaha alın ve fotoğraftaki gibi, hamurun dört kenarından açarak 4 kapak oluşturun. Hamurun ortası kabarık kalsın, bu kısma blok yağınızı yerleştirip 4 kapağı yağın üzerine, kenarlardan boşluk kalmayacak şekilde kapatın. Yağınızı hamurun tam olarak ortasına yerleştirmiş oldunuz. Merdaneyle bohçanın ortasından kenara doğru açmaya başlayın 1 cm kalınlığında bir dikdörtgen yapmaya çalışın. Dikdörtgenin kısa iki kenarını, ortada kalan 1/3 lük kısmın üzerine kapatın. Hamuru bu şekilde katlamaya "mektup" veya "yarım tur" deniyor. Şimdi hamuru streçe sarın ve buzdolabına alın 2 saat dinlendirin.
Hamurunuz zaten dikdörtgen şeklinde, sadece biraz büyütün, yine 1 cm kalınlığında bir dikdörtgen şeklinde olunca, aşağıdaki fotoğrafın alt sırasındaki gibi katlamanız gerek, bu şeklin adı da "tam tur" veya "kitap" katlama.
iyi bir milföy hamurunda, 2 yarım bir tam tur olmalı ve her katlama arasında en az 1 saat dinlenmeli. Ne kadar çok katlarsak o kadar iyi olur demeyin. fazlası iyi değil. Hamuru pişirmeden önce 3-4 mm kalınlığında açın, aynı markette satılanlar gibi kare veya dikdörtgen parçalar kesip aralarına yağlı kağıt koyarak strece sarıp derin dondurucuya atabilirsiniz.
Yukarıdaki gibi milföy pastası yapmak için hamuru açtıktan sonra, istediğiniz büyüklükte parçalar halinde kesin. hamuru çatalla delin. Tepsiye yağlı kağıt koyun, hamurları yerleştirin ve üzerine 1 tabaka daha yağlı kağıt ve bir tepsi daha koyun. Hamurların pişerken çok fazla kabarmaması gerekiyor, bunun için hamurları iki yağlı kağıt ve iki tepsi arasında pişirmelisiniz. Fırınınızı 190 dereceye ayarlayın ve ısınmış fırına tepsiyi koyun. 15 dakika iki tepsi arasında pişsinler. Sonra üstteki tepsi ve kağıdı alın ve tekrar fırına atın güzelce kızarsınlar açık renk bırakmayın karamel rengi olmalılar. Parçaların kenarları fotoğraftaki gibi görünsün diye kenarlarını rendenin ince kısmıyla rendeleyip düzeltin. Aralarına krem patiseri sıkın üzerine pudra şekeri eleyin.
Profiterol veya ekler yaparken şu hamurunu ve milföyü pişirirken açık renk ve yumuşak bırakmayın. Her iki hamur da çoğunlukla yanlış pişiriliyor. Kahve rengi ve çıtır olmalılar.
üst kat mektup,alt kat kitap katlamayı gösteriyor
yağı hamurun içine yerleştirme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder