16 Eylül 2014 Salı

Bitter Çikolatalı Cheesecake


Bu tarifte un yok. Yumurtası, diğer standart cheesecake tariflerine göre daha az. İçinde bolca bitter çikolata var, yani kekinizi en az 4 saat buzdolabında tutarak servis edeceğinizi var sayarsak, çikolata burada tutucu ve keki sertleştirici görev de görüyor olacak. Yumurtaların akını ve sarısını ayrı ayrı kullanacağız. Böylece biraz daha köpüklü ve kabarık görüntülü olacak. Ben fotoğrafta gördüğünüz gibi minik silikon kalıplarda, tek lokmalık pişirmiştim, kalabalık misafirlerde açık büfe tarzı bir sunum hazırladığınızda, böylesi daha şık ve pratik oluyor. Tarif tek parça yapmak isterseniz, 22 cm'lik kalıp için uygundur. Taban için ben Eti negro bisküvi kullandım.
2 paket Eti negro bisküviyi 100 gr tereyağıyla beraber kırıntı kıvamına gelene kadar çekin. Bisküvinin içinde de kreması var, onun için az tereyağı ile kıvamı yakalamak kolay. Kırıntınızı kalıbınızın tabanına güzelce yayın, biraz daha iri kıyım bir kırıntı olacak, kaşıkla güzelce sıkıştırın.
500 gr pınar beyaz
50 gr yumuşa tereyağı
175 gr bitter çikolata (%65 kakao oranlı)
100 gr pudra şekeri
2 yumurta sarısı
2 yumurta akı
1 çorba kaşığı toz şeker
Peynir ve tereyağını, mikser kabında, 1 dakika kadar yumuşak, homojen olana kadar çırpın. Pudra şekeri ve yumurta sarılarını ekleyin 1 dakika daha yüksek hızda çırpın. Çikolatanızı mikro dalga fırında veya bain-marie usulü eritin. Erimiş çikolatayı da karışıma ekleyin, 1 dakika daha çırpın. Yumurta aklarını toz şekerle, yoğunlaşana kadar çırpın ama abartmayın, kesik kesik, parça parça olmasın, akışkan olmayan yoğun bir kıvam yeterli. Eğer çok sertleşir ve parçalanmaya başlarsa dünyanın sonu değil ama, çikolatalı karışıma karıştırırken zorlanırsınız. Çikolatalı karışımla kabaran yumurta akını kaşık veya spatula ile yavaşça birbirine karıştırın. Yumurta akı mümkünse kabarık kalmalı ki karışım köpük gibi olsun. Kalıba boşaltın 130 derecede 35-40 dakika pişirin. Fırından ortası yumuşak çıkacak, fazla pişirmeyin lütfen ortadan yarılmasın. Fırından çıkar çıkmaz, sivri uçlu bir bıçakla, keki kalıbın kenarından hafifçe sıyırın. 1-2 milim sıyırsanız yeter, kek soğurken küçülüp çekecek, bu hareket kekin kalıba yapışık kalıp ortadan yarılmasını engelleyebilir.
Üzerine beyaz çikolata damlatabilirsiniz, kırık fındık serpebilirsiniz, tabanı için yaptığınız kırıntının aynısını kek soğuyup sertleştikten sonra üzeri için de yapabilir çok bastırmadan üzerine 1 kat daha kırıntı koyabilirsiniz.
Normalde bu tarif mascarpone peyniriyle yapılıyor. Mascarpone peyniri, içinde %60 üzerinde yağ olan koyu krema kıvamında bir peynir. Kremanın içine sitrik asit yani limon suyu ilavesiyle kaynatarak mascarpone yapılıyor, ama burada önemli olan içindeki yağ oranı. Bu yüzden krem peynirle verdiğim tarife 50 gr kadar tereyağı ilavesi yaptım. Mascarpone ile yaparsanız yağı koymayın.

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, yapılanların hepsi muhteşem. Keşke Ankara'da olsanız da birlikte yapsak:( Birşey sormak istiyorum, Özsüt'ün profiterolünün üzerindeki çikolata sosunu çok seviyorum, o tada nasıl bir tarifle ulaşabilirim?Yardımcı olursanız çok sevinirim.
    derya

    YanıtlaSil
  2. Seri üretim yapılan yerlerin çoğunluğu hazır 10 kiloluk kutularda satılan sosları kullanıyorlar. Ya da pralin ve biskin yağı gibi, profesyonel kullanım için üretilen hammaddelerle sos hazırlıyorlar. Bugün isteğiniz üzerine bir kaç tane çikolata sos tarifi paylaşacağım. Şunu unutmayın ki bazı yiyeceklerin içine, sizde "çok lezzetli" algısı yaratacak sinir sistemine etki eden katkı malzemeleri bile konabiliyor. Kendi yaptığınız her zaman daha güvenli ve de lezzetlidir.
    özge

    YanıtlaSil