18 Ekim 2014 Cumartesi

Rom Baba


Akışkana yakın mayalı hamur, 1 saat kadar mayalandıktan sonra 180 derecede kek pişirir gibi pişiyor. Kekler şerbete atılıp 2-3 dakika bekliyor. Kek veya şerbetten birisi soğuk, diğeri sıcak olmalı. Şerbette hafifçe şişen kek, krema veya krem şanti ve taze meyvelerle servis ediliyor. Daha önce savarin tarifi de vermiştim. Bu iki tatlı birbirine çok benziyor. Savarinin savarin olması için özel kalıbında pişmesi gerek. Rom baba da, normalde 5-6 cm çapında silindir kelepçe kalıplarda pişer ve üzeri mantar gibi kabarır, bunun için muffin kalıbı da kullanabilirsiniz.

250 gr un
3 yumurta
15 gr yaş maya
125 gr tereyağı (Yumuşak. Bir gece önceden buzdolabından çıkartın)
70 gr süt (Ilık olursa daha hızlı mayalanır)
30 gr toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz

Yaş maya, raf ömrü en kısa olan mayalardan biri. Ben bile bu kadar çok şey yapmama rağmen, 1 paket mayanın bir kısmını bazen atmak zorunda kalıyorum. Ama nedense kullanmayı en çok sevdiğim mayalardan biri de bu. Sıvının içinde eriterek kullanmak şart değil, eğer mayanız tazeyse ve kum gibi kolaylıkla dağılıyorsa (tazeyse olması gereken budur, eğer macun gibi oluyorsa maya bayatlamaya başlamış demektir) unla mayayı harmanlayarak da kullanabilirsiniz. Yaş mayanız yoksa 5 gr instant hazır maya da kullanabilirsiniz.
Çok cıvık akışkana yakın bir hamur olacak, elinizle yoğurmaya kalkmayın. Mikser kabında palet veya kanca karıştırma aparatıyla yoğurabilirsiniz veya el mikserinin hamur ayaklarını kullanabilirsiniz (spiral olanlar) Hamur homojen olana kadar, 3-4 dakika yoğurun. Kalıplarınızın yarısına kadar doldurun ve minimum 1 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanırken üzerleri açık kalmasın. Kalıbın üzerinde yarım santim boşluk kalana kadar mayalansınlar. Süre ortam ısısına göre değişir. 180 derecede pişirin, kek gibi ortalarına bir çubuk batırarak kontrol edin. 25-30 dakika sürer.
Şerbet için;
500 gr su
400 gr toz şeker
120 gr rom (İstemezseniz koymayın)
4-5 çorba kaşığı kayısı marmeladı (Bu da çok şart değil, olursa süper olur)
Su, şeker ve marmeladı tencereye koyun, su kaynamaya başlayıp şeker tamamen eridikten sonra altını kısın ve 10 dakika daha kaynatın. Bu suyun içine isterseniz 1-2 karanfil, 1-2 çubuk tarçın da atabilirsiniz. Altını kapatınca romu atın. Kekin oda sıcaklığında, şerbetin sıcak olması daha iyi oluyor. 2-3 dakika şerbette bekletip çıkartın. Şerbetinizi, biraz daha suyunu çektirip servis ettiğiniz tabakta sos gibi kullanabilirsiniz. Veya servis etmeden önce, biraz parlaklık katmak için kekeleri şerbete batırıp çıkartabilirsiniz. Yanına sade pastacı kreması veya  çikolatalı krema, olmadı 200 gr kremayla 50 gr toz şekeri çırpıp koyabilirsiniz.
Çikolatalı pastacı kreması için;
250 gr süt
3 yumurta sarısı
50 gr un
40 gr nişasta
60 gr toz şeker
50 gr tereyağı
80 gr bitter çikolata
Sütü ısınmak üzere ocağa koyun. Ayrı bir kapta yumurta sarıları ve şekeri çırpma teliyle 1 dakika kadar çırpın. Çok kabarması gerekmiyor. Yumurta sarısı ve şeker karışımına, un ve nişastayı ekleyin ve karıştırın. Yoğunlaşacak ve bir macun gibi olacak. Ocaktaki ısınmış sütten 1 kepçe, yumurta sarılı karışıma ekleyin ve karıştırın. Böylece karışım akışkan ve ılık oldu. Şimdi bu karışımı, ocakta artık kaynamaya başlamış süte yavaşça ekleyin karıştırmayı hiç bırakmadan yoğunlaşana kadar pişirip- ki çok kısa sürecek- ocaktan alın. Pişmiş kremanın içine önce tereyağını, sonra çikolataları atın ve karıştırarak eritin. Oda sıcaklığına gelince üzerini kapatın ve buzdolabına alın. Kullanmadan önce, mikserle biraz çırparsanız, pırıl pırıl ve pürüzsüz olmasını sağlarsanız.



6 yorum:

  1. Vildan Küçük21 Kasım 2014 12:39

    Şefim, emeğinize sağlık. Tariflerinizi keyifle deniyor ve mükemmel sonuçlar alıyorum. Her gün yeni bir tarif var mı diye merakla sayfanıza bakıyorum ama malesef bu aralar nefis lezzetlerinizden mahrum kaldık. Umarım en kısa zamanda bizleri tarif yoğuluğuyla karşı karşıya bırakırsınız. :)

    YanıtlaSil
  2. Evet farkındayım ama okul çok yoğun bu aralar. Önümüzdeki hafta sonu bir kaç tarif birden koymayı planlıyorum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Bende hergün sitenize bakıp çıkıyorum ama hiç şikayetçi değilim aynı şeylere bakmak bile keyifli ve biliyorumki nefis yeni lezzetler karşıma çıkacak ve ben yine hayran kalacağım.ama bu kez endişe duydum bu kadar ara vermemiştiniz iyisinizdir inşallah..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba
    Tatiflerin hepsi cok guzel ve firsat buldukca denemeye calisiyorum. Cikolatali pastaci kremasini cok lezzetli fakat kac seferdir yapiyorum ve topaklanma sorununu cozemedim. Blendirlasam da yogun oldugu icin cok uZun suruyor. Undan kaynaklaniyor olabilir mi? Yada nerde hata yapabiliyor olabilirim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Burçin hanım; un aynı kalsın,nişastayı 20 gr kullanın. Çikolata da ekstra sertleştiriyor zaten o zaman biraz daha yumuşak olur. Yoğunlaşınca hemen ocaktan alın ve pişirirken mutlaka çırpma teli kullanın.

    YanıtlaSil