28 Kasım 2014 Cuma

Patatesli Taze Biberiye ve Kekikli Ekmek


Son derece lezzetli ve kolay bir ekmek. Yapmamak, denememek acayip bence. Ekmek hamurunu yoğururken bir tek şeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Haşlanmış patates, yoğururken gittikçe nemini bırakıyor. Yani ekmeği ilk yoğurmaya başladığınızda, hamur size kuru gelebilir, su ihtiyacı varmış gibi hissedebilir su katmak isteyebilirsiniz, YAPMAYIN. Sadece ekmeğinizi yoğurmaya devam edin, patatesin nemini tamamen hamura, una geçirmesine fırsat verin, yoğurdukça çok şey değişecek.
300 gr un
150 gr haşlanmış patates
7 gr tuz
12 gr yaş maya
130 gr su
1 dal taze biberiye (Yaprakları ayıklanmış ve kabaca doğranmış)
3-4 dal taze kekik (Yaprakları ayıklanmış)
Patatesler eğer tazeyse veya kabuklarını güzelce yıkayıp da kaynatırsanız, patatesinizi kabuklu kullanın ben öyle yapıyorum. Yaş mayanızı, elinizle parçalayarak ununuzla harmanlayın. Patatesi önceden sadece biraz çatalla ezin, püre yapmanız gerekmiyor, bazı parçalar hafif görünür kalsa daha bile iyi. Yaş mayayla harmanlanmış unun içine suyu, patatesi ve taze baharatları koyun ve yoğurmaya başlayın, hamuru 1-2 dakika yoğurduktan sonra tuzu ekleyin ve 3-4 dakika daha yoğurun. Kuru gibi gelen hamur, yoğurdukça yumuşayıp nemlenecek ve hatta yapışık hale gelecek. Hamurunuzun ne suya ne de una ihtiyacı var, sadece yoğurulmak istiyor, hiç bir şey eklemeden, toplamda 6-7 dakika yoğurun ve pişireceğiniz tepsinin üzerinde mayalanmaya bırakın. Mayalanırken üzeri mutlaka streç filmle veya sıkı dokunmuş kumaşla bir kaç kat örtülü olsun ki hamurunuz kurumasın.
Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın. Ekmeğiniz en az 1 misli daha büyüdüğünde, üzerine çok keskin bir bıçakla 1cm kadar derinliğinde kesikler atın ve üzerine elinizle su serpiştirin. Ekmeği fırına attığınızda, fırının içine de 1 çay bardağı kadar su dökün ve kapağını hemen kapatın. Fırının ısısı çok önemli, ekmeğinizi atarken kapağı çok açık bırakmayın. 35-40 dakika kadar pişirin.
Pişmiş bir ekmeğin içi ısısı 90 derece olmalı. Eğer çokça ekmek pişiriyorsanız, belki bir dijital derece edinebilirsiniz. Genelde ekmeğin pişip pişmediğini anlamaya başlamak biraz zaman alabiliyor.
Fırından yeni çıkmış ekmeğiniz kesinlikle kesmeyin. bıçağı vurduğunuz yerler hamur haline gelecektir. " E fırından yeni çıkmış, dumanı tüten ekmeği yemeyecek miyiz? diyorsanız; kopararak yiyin veya biraz bekleyin, zaten çok sıcak maya midenize de iyi değil.
Ekmeğinizi hemen ilk mayalanmada pişirmek zorunda değilsiniz. Mayalanan ekmeği, havasını çok da fazla kaçırmadan bir-iki tur elinizde  katlayarak yoğurup, tekrar mayalandırabilirsiniz. Uzun fermentasyon sindirim sistemi için daha iyi.

3 yorum:

  1. Merhaba,bu tarifi yaşmaya yerine ekşi maya ile yaparsak ne kadar ekşi maya koymalıyız?un miktarıda değişirmi?

    YanıtlaSil
  2. İnstent maya kullana bilirmiyiz

    YanıtlaSil
  3. Blogunuzu o kadar sevdim ki! Denemek için sabırsızlanıyorum! Ve mutfak tartısı almaya karar verdim! :)

    YanıtlaSil