13 Haziran 2015 Cumartesi

Shortbread


En basit kurabiye tarifi. Yazmamdaki amaç, bazı bilgileri de paylaşma fırsatı verecek olması. Ayrıca da fazlasıyla lezzetli. Kusura bakmayın ben diyetisyen doktor falan değilim, ambalajlı ürünlere savaş açtım evet, evde ekmek yapmayana yan gözle bakıyorum, çocuğuna gazlı içecek içeren ebeveyne selamlar olsun, ama pastacılıkta bir gerçek ver; ne kadar tereyağı o kadar lezzet ve iyi doku. "Much butter, much better" ingilizcesi oluyor, sevdiğim bir laf. 
Kurabiye deyince istediğimiz şey ağızda dağılması ve bunu sağlayan şey de katı yağ. Eh margarin kullanacak halimiz yok onun için tereyağı diyorum ben. Bu tarifin adındaki "short" ingilizce bilenler bilir kısa, kısaltılmış anlamına geliyor da kısa olan ne? Kurabiye yapmak için kullandığınız unun içinde glüten var ve bu glüten, hamur, nem ve ısıyla buluştuğunda ince uzun bağlar oluşturarak hamuru yapışık, lastikli ve macunumsu hale getirmeye çalışıyor. Halbuki kurabiye yaparken bu bağlar hiç lazım değil. Kullandığım katı yağ parçacıkları, bu glüten bağlarının arasına yerleşerek bağları kısaltıyor ve hamurun kırılgan, ağızda dağılan yapısını oluşturuyor. Yani adlı adınca yağlı kurabiye oluyor.
Kurabiyeyi sade de yapabilirsiniz. İçine kuru meyve parçaları veya irice kırılmış çerez ve taneler atabilirsiniz.

250 gr un
160 gr tereyağı (yumuşak olmalı, erimeye yüz tutmuş)
75 gr toz şeker
1 çay kaşığı şekerli vanilin (evde kullanılanlardan. eğer varsa 2-3 damla likit vanilya da şahane olur)
2 tutam tuz
Tereyağını mikserle yüksek hızda beyazlaşıp krema gibi kabarana kadar 4-5 dakika çırpın. Tereyağı ne kadar yumuşaksa, istenen noktaya o kadar kolay ulaşırsınız. Toz şekeri ekleyin ve 2-3 dakika daha çırpın. En son tuz, vanilya ve unu ekleyin, hamur hafifçe toparlanana kadar yavaş hızda 1 dakika kadar tekrar çırpın. Çok yumuşak bir hamur olacak çok fazla yoğurmaya gerek yok. Hafif dağınık kalabilir.
Hamuru unladığınız tezgaha alın, hafifçe toparlayın, Streç filmin üzerine alın ve elinizle 1,5 cm kalınlığında bir dikdörtgen haline getirin, 2 saat buzdolabında dinlendirin.
Dinlenen ve sertleşen hamuru kolaylıkla keseceksiniz. Fotoğraftaki gibi dikdörtgen parçalar kesin ve tepsiye yerleştirin. 160 derecede 15-20 dakika kadar pişecekler. Çok fazla renk almalarını istemiyoruz, Kenarlardan hafifçe sararabilir. Kurabiyeler fırından çıktıklarında yumuşak olacaklar. Altları hafif renk alınca pişmişler demektir. Tepside soğumaya bırakın toz şekere bulayarak servis edin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder