14 Haziran 2015 Pazar

Tam buğday ve ayçekirdekli ekmek



Evde ekmek yapmamak için üretilen bir sürü bahaneyi anlayamıyorum. Sanki bunun için zaman ve makine şartmış gibi bir algı var. Bakkaldan, marketten aldığınız ekmeklerde sentetik katkı maddeleri var almayın, El değmeden hazırlanmışlar, paketlenmişler falan hikaye. Yasal olarak etikete yazılmak zorunda olmayan, "işlem yardımcıları" diye geçen bir sürü katkı malzemesi var. İlla ekşi mayanız olması şart değil. Vereceğim tarif instant maya ile. Ekmek yoğurma ile  ilgili Richart Bertinet videoları izlerseniz, yoğurma tekniği ile de bilgi sahibi olabilirsiniz. Ekmek hamuru yumuşaktır, cıvıktır, elinize, mermere ,makinenize yapışabilir, Bırakın yapışsın. En az 10 dakika yoğurmadan hamurunuza kesinlikle "bu cıvık oldu" deyip un eklemeyin.
Mayalanma süresi ne kadar uzun olursa, ekmeğiniz o kadar lezzetli olur. Mayalanma süresini uzatmanın yollarından biri, ekmek hamuru mayalanınca, yani hacminin 2 katı kadar büyüyünce, yarım saatte bir elinizi ıslatıp hamurunuzun gazını alıp hafifçe katlamak ve tekrar mayalanmaya bırakmak olabilir. Ben bu ekmeği o şekilde yaptım.
200 gr tam buğday unu
150 gr sert buğday unu (protein oranı en az %11 olsun)
4 gr instant maya
170 gr su
7 gr tuz
1 su bardağı ayçekirdeği ve kabak çekirdeği içi
1 dolu tatlı kaşığı keten tohumu
Unu ve mayayı birbirine harmanlayın ve bütün malzemeyi bir kabın içinde bir araya getirin. Hamuru elde vaya makinede 10-15 dakika yoğurun ve yine bir kabın içine alın. Streç filmle kabın üzerini kapatın ve hamur 2 misli olana kadar bekleyin. Bundan sonra her yarım saatte bir ellerinizi soğuk suyla ıslatın ve kapta kabarmış hamuru altından üstüne sanki bohça yağar gibi dört tarafından katlayın. Hamur hafifçe çökecek. Tekrar kapatın ve bunu 4-5 kere daha yarım saatte bir tekrarlayın. Bu katlama işi ekmeğinizin daha delikli ve daha lezzetli olmasını sağlayacak. 4-5 katlamadan sonra hamuru tezgahta son şekline getirin ve pişireceğiniz tepsiye alın, çizin ve 40 dakika kadar tekrar mayalandırın. Çizdiğiniz yeri tekrar derinleştirin. 200 derecede pişirin. Ekmeği fırına atınca, fırının içine 1 çay bardağı kadar su atın veya su püskürtün. Buhar, daha kalın ve çıtır bir kabuk yapacaktır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder