7 Mart 2019 Perşembe

Nohut Unu ile Patatesli Glütensiz Ekmek




Özellikle çölyak hastalarına Allah kolaylık versin gerçekten. İştahlı ve yemek yemeyi seven, bundan keyif alanlar için zor olmalı.Glütensiz ekmeklerde kullanabileceğiniz çok fazla alternatif tane ve tahıl var aslında. Sorun, (bence sorun tabii) ekmeklerin formunun biraz daha farklı olası. Ama bu konuda çok güzel çalışmalar ve tarifler yapıp, neredeyse normal ekmek gibi form bulanlar var. Araştırmalarım, eğer normal ekmek gibi bir form arıyorsanız bazı yardımcı maddeler kullanmak gerektiği yönünde. Bunlara katkı malzemesi denip denmeyeceği tartışılabilir. .Guar gum bir tohumdan elde ediliyor, bazı bağlayıcı pektinler doğal meyvelerden elde edilebiliyor. Xanthan gum ise bir çeşit fermente şeker.
Ekmek hamurlarının içinde biriken havayı, içeride hapseden ve ekmek hamurunun kabarık, dolgun formda olmasını sağlayan şeyin glüten olduğunu biliyoruz. Glüten olmayınca, ekmeğin içinde biriken havayı (eğer hafif gözenekli bir yapı istiyorsam), içinde hapsedecek ve hamurun yayılıp yassı hale gelmesini önleyecek  bir macuna ihtiyacımız var. Bir çok glütensiz un karışımlarının içine guar ve xanthan gum'lara rastlarsınız. İkisinin birlikte kullanılması, bağlanma etkisini arttırır. Hazır glütensiz un karışımları kullanması pratik ve daha kabarık gözenekli ekmekler yapmanızı sağlar. Glütensiz ekmek yaparken kullanabileceğiniz çok fazla alternatif var aşağıdaki tarifte nohut unu ve tapyoka nişastası kullandım. Haşlanmış patatesin nişastası da ortama ayrı bir destek sağlıyor. 

200 g nohut unu
50 g tapyoka nişastası
6 g xhantan gum
250 g haşlanmış patates
11 g tuz
240 g ılık su
6 g instant maya
10 g bal
30 g zeytinyağı
2 dal biberiye

patatesi çatalla ezin ve bütün malzemeyi mikser yardımıyla palet veya hamur aparatı kullanarak karıştırın. 1-2 dakika karıştırın ki gum'lar su ile aktifleşip kıvamı arttırsın.
ekmek hamurun bir kalıba boşaltın. tost kalıbı formunda 22-23 santimlik baton bir kalıp olabilir. üzerini streçleyin ve sadece 30 dakika mayalanmaya bırakın. çok fazla mayalanırsa ekmek piştikten sonra çökebilir. 190 derecede 45-50 dakika pişirin. iç ısısı 85 derecenin üzerine çıksın. 



1 yorum: