13 Mayıs 2022 Cuma

Kolay Tuzlu Kurabiye

 


250 g un

150 g tereyağı

1 yumurta

5 g tuz

1 çorba kaşığı biber veya domates salçası (salçanın tuzu fazlaysa, tuz oranını düşürebilirsiniz)

1 çay bardağı rende her hangi bir peynir (isteğe bağlı)

Tereyağınız soğuk olsun, hamuru da fazla yoğurmayın. Özellikle uzun süre yoğurmak, undaki glütenin gelişmesine sebep olur, bu da bunun gibi ağızda dağılmasını istediğiniz kurabiyelerde, daha sert ve lastikli bir doku oluşmasına sebep olur.

İlk önce, tereyağını un ile parmak uçlarınızı kullanarak birbirine harmanlayın. Hamur bir araya gelmeyecek, sadece kırıntı gibi bir görüntü oluşsun. Makine varsa bu işlemi palet aparatla yapabilirsiniz. Yağ ve un birbirine biraz harmanlanınca, diğer malzemeleri de ekleyin ve  biraz yoğurun. Hamurunuz pürüzsüz olmak zorunda değil, biraz yağ parçacıkları görünebilir, biraz dağınık görünebilir, önemsemeyin.

2 cm kalınlığında bir disk şekline getirin, streçleyin ve 30 dakika kadar dinlendirin. Hava soğuksa oda sıcaklığında olabilir, mutfak sıcaksa buzdolabı. Kare veya dikdörtgen kesin ki, fire vermeden bir seferde bütün hamuru bitirmiş olun. İsterseniz unlu tezgahta isterseniz iki yağlı kağıt arasında açın (2-3 mm kalınlığında). Eğer farklı şekil kesecekseniz ve bir kaç sefer açmanız gerekecekse, mutlaka iki yağlı kağıt arasında açın ki hamura fazladan un girmemiş olsun.

Hamurun içine biraz peynir rendesi de ekleyebilirsiniz (1 çay bardağı kadar). Üzerine yumurta sarısı sürün, canınızın istediğini serpiştirin. 180 derecede 17-5-17 dakika pişirin. Kurabiye kolay renk almıyor. Altlarından kontrol edebilirsiniz, tabanları biraz renk almış olsun. Fırından çıktıklarında hemen hemen bütün kurabiyeler gibi yumuşaklar, piştiği tepside soğumaya bırakın. 

İki yağlı kağıt arasında açıp, kesip, pişirmeye hazır haliyle derin dondurucuya atabilirsiniz. Kapalı bir kutuda 1 hafta dayanır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder