29 Ağustos 2013 Perşembe

balzamik sirkede pişmiş taze incir





Evet ismi biraz uzun ama yapması 25 dakikanızı alacak. “Balzamik sirkede tatlı mı olur?” demeyin. Çok güzel bir sürpriz olacak size. Artık neredeyse tüm marketlerde bulabileceğiniz bu sirke sadece bu tatlı için değil, etlerde ve salatalarda kullanmak üzere de evinizde bulunsun. Balzamik de neymiş diyenlere ufak bir alıntı..

 

“Balzamik sirke"


Balzamik sirke, içine hiçbir koruyucu ya da aromatik madde katılmadan hazırlanan tamamen doğal bir üründür. Keskin ve karakteristik bir kokusu, makarnadan ete ve tatlılara kadar çok çeşitli yemeği zenginleştiren, taklit edilemez, dengeli bir tatlı-ekşi tadı vardır.
Klasik sirkeden farklı bu sirkenin izine ilk 1541 yılında, Modena'da, büyük sirke üreticisi Kont Guido Rongoni'nin belgelerinde rastlanır. Kont, balzamik sirkeyi yeşil salataları tatlandırmak için önerir ve yapımını şöyle açıklar:

 
Her şeyden önce değişik boylarda ahşap fıçılar gerekli. En uygun ahşap çınar, kiraz, kestane ve duttan elde edilir. Fıçılar en büyükten en küçüğe sıralanıp, kaliteli beyaz şarap ve piyasada çok yüksek fiyatlara satılan balzamik sirkenin değerli "ana" maddesiyle doldurulur. Sonra ilk fıçıya beyaz üzüm şırası konulur ve asırlardır değişmeyen geleneğe bağlı kalınarak fıçıların ağızları sadece ince keten bir örtüyle örtülüp üstlerine birer nehir taşı konur!
Fıçılar yazları çok kuru ve sıcak, kışları soğuk yerlerde muhafaza edilmelidir. Her yıl fıçının içindeki sıvı bir küçük boy fıçıya aktarılır. İlkine de yeni üzüm şırası ilave edilir. Bu işlem, ancak en az 10-12 yıl tekrar edildikten sonra "genç" ama kullanılabilir bir sirke elde edilir! İdeal olgunlaşma içinse 20 yıl gerekir! Dolayısıyla "sahte"lere dikkat! "Gerçek" olanların üzerinde, taklit edilemez Modena tescilli markası var!”
 
Photo
 
 
 
 
 

 
Gerekli malzemeler:
2 çorba kaşığı balzamik sirke
2 adet portakal suyu
2 çorba kaşığı doğal tatlı herhangi bir şurup(pekmez,bal,agave,hurma vs.)
2 adet çubuk tarçın (Niyetim size zorluk çıkarmak değil. Eğer yoksa çubuk tarçın aramak için sokaklara düşmeyin. Ama bir gittiğinizde de aktardan alın, bulunsun)
3-4 adet karanfil
10 adet  incir (4’e bölünmüş)

 

İncirlerin fotoğrafta görüldüğü gibi tam olarak bölmeden üzerlerine sadece birer derin çizik atacağız ve tek sıra olacak şekilde fırın tepsisine dizeceğiz. tepsi çok büyük olmasın ki incirler hazırlayacağımız suyun içinde kalabilsinler.2 adet portakalın suyunu sıkın, şurubu, balzamik sirkeyi karıştırıp incirlerin üzerine dökün çubuk tarçınları ve karanfilleri de tepsiye yerleştirin.tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın 200 derecede 10 dakika pişirin.incirler suyunu salıp yumuşamaya başlayınca folyoyu çekin 5 dakika daha pişirin.bu incirleri ne yapacağınızı birazdan anlatacağım. meyvelerin suyunu ayrıca ocağın üzerinde biraz daha kaynatarak yoğunlaştırıp sos olarak kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder