11 Kasım 2013 Pazartesi

Aşırı lezzetli pestolu çavdar ekmeği



Önce pesto sosu hazır edeceğiz.  Bu sos makarnalarınızda, salatalarınızda ve keşfedeceğiniz başka kullanım alanlarında yer bulacak. Evet marketlerde satılıyor ve evet hazır bir sürü koruyucu kimyasallar konmuş olan ambalajlı ürünler almaya karşıyız, kendi pesto sosumuzu kendimiz yaparız.. Ama bunun için blender veya rondo tarzı içinde hızlı bıçak dönen bir makineye ihtiyacımız var.
60 gr taze fesleğen.( 20 Gr lık veya 40 gr lık paketlerde satılıyor)
1 su bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı toz parmesan (paketlerde veya tuzluk gibi kutularda toz parmesan satılıyor.)
1 tutam tuz ve biraz karabiber

Fesleğen dışında bütün malzemeyi blender'a koyun 1 dakika çekin. Fesleğenleri ekleyin tekrar 20-30 saniye çekin, sosunuz hazır. Çok durmaz ama önceden birkaç ölçü hazırlayıp 1 hafta kadar buzdolabında bekletebilirsiniz. Acil durumda kızarmış minik ekmeklerin üzerine pesto sosa bulanmış kiraz domatesler ve beyaz peynir koyarak soğuk atıştırmalık yapabilirsiniz. Yani sosyetik ve şıkıdım söylenişiyle brushetta..

Gelelim ekmeğe,
Önce ön mayasını hazırlayacağım.
1 su bardağı su (200 gr) mevsim kışsa suyumu ılık kullanmalıyım.
2/3 su bardağı buğday unu
1 su bardağı(150 gr) çavdar unu
20 gr yaş maya
Ön mayayı kuracağınız kabın içine suyunuzu koyun, yaş mayayı suyun içinde eritin. Unları ekleyin tahta kaşıkla 1-2 dakika karıştırın. Bu ön maya yani ekmeğimizin ekşi hamuru normal bir ekmek hamurundan daha cıvık olacağından elinizi sokmanızı tavsiye etmem. Kabın üzerini sıkı dokunmuş bir havlu bezle örtün 1 saat kadar (hacminin en az 1 misli kabarmalı) mayalanmaya bırakın. Eğer kış mevsimiyse ve kalorifer yakıyorsanız sıcağa yakın bir yerlere koyun. Ne kadar sıcak o kadar hızlı mayalanma, bu yüzden süre veremiyorum, kabın üzerini kapatmadan göz kararı bir mislinin ulaşacağı yere bir işaret koyun, o kadar kabarınca olmuş demektir.














Ön maya hazır olunca mayanın olduğu kabın içine 2 su bardağı un (unu sıkıştırmayın üzerini silme sıyırın) 2/3 su bardağı (su 150 gr) ve 2 çay kaşığı (8 gr) tuz ekleyip ekmek hamurumu yoğuracağım. Hamur yoğurma makineniz varsa her şeyi içine atıp 8-10 dakika yoğurun, yoksa elde yoğuracaksınız. yoğurma tekniği ile ilgili daha önce bir video paylaşmıştım. ekmek hamurları cıvıktır ele yapışır lütfen en az 6-7 dakika yoğurmadan hamurunuza "bu çok cıvık oldu" deyip un eklemeyin. gerekirse hamurunuzu toparlarken biraz undan faydalanabilirsiniz. Hamuru bir tepside veya tezgah üzerinde 2. kez mayalandıracağız. Hamur yine aşağı yukarı kendi hacminin en az 1 misli kadar büyüyecek. Hamurum hazır olunca elimle kenarlarından çekiştirerek dikdörtgen şekilde ve yarım santim kalınlında hamuru açacağım. Açtığım hamurun üzerine pesto sosumu sürüp rulo şeklinde hamuru sarıyorum.2 parmak kalınlığında parçalar keserek tepsiye şekildeki gibi (gül şeklinde) dizeceğim.200 derecedeki fırına atmadan önce 10-15 dakika işlerken kaybolan hava yerine gelsin diye bekleteceğim.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder