11 Kasım 2013 Pazartesi

İstek parçası.... Pizza hamuru

Çok temel bir hamur. İrmik unu kullanacağız. Büyük marketlerde "semolina" adıyla satılıyor. Bizim irmiğin biraz ince öğütülmüşü. Üşendiniz, bulamadınız, o zaman aynı ölçüde normal un koyarsınız ama bulursanız iyi olur.
Normal şartlarda 1 kilo un 600-650 gr kadar su alır. Fakat unların su alma kabiliyetleri birbirinden farklılık gösterebilir. Bu yüzden una suyun dörtte birlik kısmını biraz daha dikkatli katmanız gerekir. Suyun hepsini birden boca eder de cıvık bir hamur oluşturursam un koyup toparlayabilirim tabii ki ama tuz ve maya oranlarım oynayabilir, bu yüzden suyu katarken dikkatli olun.
400 gr un
100 gr semolina
300 gr su
10 gr tuz
5 gr hazır maya
1 yumurta sarısı
Hamur yoğurma makineniz varsa makinede yoksa elde; her şeyi bir kabın içine koyup  8-10 dakika yoğurun. Mayalı hamurlar yoğurdukça güzelleşir, toparlanır. Hamuru yapacağınız pizzaların büyüklüğüne göre bezeler halinde hazırlayıp tezgah üzerinde veya tepside, altını ve üzerini unlayıp sıkı dokunmuş bir bez veya streç filmle kapatarak, bezeler en az kendi hacminin 1 misli kabarana kadar mayalandırın.
Mayalanan hamuru ister elinizle isterseniz oklava veya merdaneyle 3-4 mm kalınlığında açıp istediğiniz gibi malzemeyle hazırlayın.
Pizzanın dedesinin tavada pişirilmiş yassı ekmek, üzerine et suyu, taze baharatlar, kuru et veya kuru balıktan oluşan bir yemek olduğunu düşünürsek çok ince hamurlar yapmanızı tavsiye etmiyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=GSLwLm1JA2o

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder