16 Aralık 2013 Pazartesi

Cheese brownie

Bu çoook yoğun çikolatalı keke, yerken ağır olmasın, biraz hafiflesin ki daha çok yiyebilelim diye ufak bir peynirli krema ilavesi var. Bir çok brownie tarifi var, ben sadece, içinde sadece kakao olup çikolata olmayanlara rağbet etmemenizi tavsiye edeceğim. İyi bir brownie yapmak istiyorsam içinde sadece erimiş iyi kalite bitter çikolata olmalı. Çikolatanın kakao oranı %65 i geçmesin, daha iyidir deyip %70 kakaolu olanlardan almayın. Kakao kuru madde ve yağ oranı değiştikçe tarifimi bozma ihtimali var. Bütün çikolatalı tariflerde eğer aksi belirtilmiyorsa %56-%65 aralığını kullanmanız gerekir. Brownie kek hamurunu kalıbınıza 2 parmaktan daha kalın dökmeyin. İyi bir brownie, fazla kabarmaz, fırından çıktığında üzerinde ince parlak bir tabaka vardır ve bu tabaka kekimi keserken çatlak ve pul gibi dökülen bir yapıdadır. İçindeki nemli dokuyu katı yağ ve iyi kalite çikolatamın içinde bulunan kakao yağı sağlar. Kek çok çabuk kurur. Kestiğimde hemen servis etmem gerekir. Dilimler halinde saklamak istersem her bir dilimi streç filmle sarmam gerekir. Çiğnerken dişlerime yapışan, yutarken boğazıma takılan, pişmemiş hissi yaratan brownie makbuldür. Yapım aşamasında her hangi bir karışık teknik uygulamam gerekmez.
300 gr bitter çikolata ( iyi kalite %65 kakao oranlı)
125 gr tereyağı
125 gr margarin
5 yumurta
150 gr esmer şeker
150 gr un
1 silme çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
Eğer mikrodalganız varsa katı yağları ve çikolatanızı mikrodalgada eritebilirsiniz, ama, çikolatayı eritirken dikkat etmeniz gerekli, sık sık karıştırmalısınız ki yanık kısımlar oluşmasın. En ideali katı yağlar ve çikolatayı bir arada bain-marie usulü eritmek. Ya da, yağları ocakta kısık ateşte kaynatmadan eritin, ocaktan aldıktan sonra içinde çikolatanızı eritin. Sonuçta erimiş yağ ve çikolata karışımım var. Bu karışıma henüz ılıkken şekerinizi ekleyin ve karıştırın ki şekerler erisin. Hiç bir aşamada mikserinize ihtiyacınız yok, çırpma teli yeterli. Şeker çikolatalı karışımda eriyince yumurtaları atıp karıştırın. Un, vanilya ve karbonatı da atıp güzelce karıştırın. Cevizleri en son ilave edin. Kalıbınızı mutlaka katı yağ ile yağlayıp unlayın. Maksimum1,5 parmak kalınlığında olacak şekilde kalıbınız dökün.
Üzerinin peynirli kreması için;
200 gr pınar beyaz
100 gr krema
150 gr pudra şekeri
3 çorba kaşığı un
70 gr yumuşak tereyağı
2 yumurta
Bütün malzemeyi homojen parlak ve pürüzsüz olana kadar mikserle çırpın. Kalıba boşalttığınız brownie hamurunun üzerine gelişi güzel dökün, yani bütün bir katman halinde değil de arada çikolatalı brownie hamurunun da görünüyor olması gerekir. Fırınınızı 190 derece ayarlayın, keki fırına atar atmaz dereceyi 170 e indirin. Ortasına bir çubuk batıracağız yine, ama hamur cıvık gelmediği an çıkartacağız. Yani fırından biraz nemli çıkartırsanız daha iyi. Toplamda 2 parmağı aşmayan bir kalınlığı 15-17 dakikadan sonra kontrol etmelisiniz.( fotoğraf alıntıdır)



3 yorum:

  1. Merhaba;
    Brownie kisminda tereyagi ve margarin ayni anda mi var yoksa birinden biri mi? Ikisi ayni anda varsa; margarin bize ne saglayacak tereyagindan farkli olarak? Margarini fazlasiyla yapay buldugum icin pek kullanmak istemiyorum, ondan bu sorular.
    Ayrica bu kadar sık guncellemenize ve tarifleri konusma dilinizle anlatmaniza bayiliyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. merhaba,

    margarin konusunda aynı hisleri paylaşıyoruz. farkındaysanız çok az kullanıyorum. bu tarifte ikisi birden var ama istemezseniz sadece tereyağı kullanabilirsiniz. margarinin içinde tereyağına oranla daha fazla su var, suyun pişerken çıkarttığı buhar hafif kabarmaya ve süngerli dokuya yardımcı oluyor. kullanmazsanız çok fark olmaz.

    ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. eğer sadece tereyağını kullanacaksanız ölçü ikisinin toplamı kadar yani 250 gr

    YanıtlaSil