3 Aralık 2013 Salı

Gingerbread

Bir kurabiye hamurundan bahsediyoruz. Yılbaşı evi ve yeni yıl kurabiyeleri yapmak için kullanıyoruz evet ama, o kadar lezzetli ki durup dururken de yapılabilir tabi ki. Bunun gibi kupatlarla keseceğim veya belirli bir şekil vermek istediğim kurabiyelerde hamuru 1 gece buzdolabında saklamamız gerekiyor. Hatta mümkünse kupatlarla kesildikten sonra da buzdolabında en az 3-4 saat sertleşmelerini beklemek, pişerken şekillerinin fazla bozulmaması için gerekli. Yine de eğer pişerken şekilleri bozulur ve kenarları düzgünlüğünü kaybederse fırından çıktıklarında kurabiyeler henüz yumuşakken ( fırından çıktıklarında yumuşak olacaklar soğudukça sertleşecekler) kupatlarla tekrardan keserek düzeltebilirsiniz.
170gr tereyağı (soğuk)
170 gr toz şeker
190 gr glikoz veya bal
70 gr süt
500 gr un
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çay kaşığı toz zencefil
1,5 çay kaşığı karbonat
1,5 çay kaşığı tarçın
Bütün kurabiyelerde olduğu gibi bunda da tereyağı ve unu harmanlayarak başlamam gerek. Parmak uçlarıyla ufalayarak yağ ve unu kırıntı hamur gibi yapacağım. Eğer mutfak robotunuz varsa unu ve soğuk tereyağını robota koyun ve 3-5 saniye yağ unla harmanlanana kadar çevirin. Daha sonra kalan bütün malzemeyi ekleyin ve yumuşak, homojen bir hamur olana kadar yoğurun. Streç filme sarın ve buzdolabında 1 gece bekletin.
eğer üzerlerine şeker hamuru kaplamalar yapacaksanız kupatla kestiğiniz şeker hamurunun şekliyle, kurabiyelerin şekli aynı olmalı, yani eğer pişerken kenarlar yamulup yayıldıysa fırından çıkar çıkmaz kupatla tekrar düzeltin. 190 derecede pişiriyoruz tabi ki şekillerin büyüklüğüne göre pişme süreleri değişecek. Fırından çıktıklarında bütün hamurlar gibi yumuşak olacaklar, soğudukça sertleşecekler. Son anda kenarlarda bazı düzeltmeler yapmanız gerekirse, rendenizin en ince tarafıyla rendeleyerek düzeltmeler yapmanız tek yolunuz.


Biz ufak bir inşaat işine girdik. Bitince onun da fotoğrafını koyacağım.





 Glikoz olayına gelince. Hammaddesi patates nişastası. Sofra şekerinden daha zararlı değil. Her ikisi de ağızda emilmeye başlanıyor, hızlı kan şekeri hoplamaları ve ani düşüşler, insülin direnci falan filan. Bazı soslarda kıvam olarak da bana gerekiyor. Mikrobiyal koruyuculuğu yüksek. Kurabiyelerimi uzun süre saklamak ve tazeliklerini korumak istiyorsam, glikoz bunu sağlıyor. Bu hamurda kullanılmasının da amacı, 2-3 hafta önce hazırladığım ve de sergilediğim yılbaşı kurabiyelerimi yeni yıl günü yerken midem bozulmasın diye.

4 yorum:

  1. Merhaba;

    Her zaman bal glikoz için bir alternatif olabilir mi? Marshmallow yapmak istiyorum ama tüm tarifler glikozlu. Hem temin güçlüğü yaşadığım için hem de uzun süre bekletme derdim olmadığı için alternatif arıyorum.

    YanıtlaSil
  2. marsmallow için bal kullanmanıza gerek yok. aynı tarife glukozsuz devam edin. normalde 450 gr toz şekere 200 gr su koyup kaynatın. 2 yumurta akını iyice kabarana kadar çırpıp şerbeti içine çırpmaya devam ederken ekleyin. iyice yoğunlaşınca 9 yaprak jelatini eritip ekleyin. glukoz pasta malzemeleri satan yerlerde satılıyor. 100 gr bile alabiliyorsunuz. glukozun tek alternatifi mısır şurubu. ikisini de kullanmak istemiyorsanız hiçbirşey koymayın. eğer bu işlere meraklıysanız ikisinden birini bulundurun derim. şekerden daha zararlı değiller.

    YanıtlaSil
  3. Tarif icin cok tesekkurler. Yalniz burada yumurta aklarinin iyice kabarmasi kopuk kopuk kivam/soft peaks/stiff peaks kivamlarindan hangisi? Bir de kaynatrigim serbeti sicak sicak mi yoksa biraz daha sogutup mu eklemem lazim? Jelatini ekledikten sonra cirpmaya devam etmeli miyim? Lutfen cevap verdiğinizi gorunce abarttigimi düşünmeyin, sormasam bunlar yaparken hep aklima takilacaklar. Yardimlariniz icin cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. şekersiz çırpılan yumurta akları kısa sürede sertleşir ve kesik kesik bir yapı oluşur bu noktaya gelmeden (stiff diyelim) şurubu dökmeniz gerekir. bu kesik dokunun oluşmaması için yumurtayı çırparken az şeker (20 gr) ve 2 tutam tuz ilave etmek doğru olur. bu ilave şeker şuruba koyacağınız şekerin oranını değiştirmez. soğumasını beklemeyin. şurupla beraber de çırpmaya devam edeceksiniz. bu kadar şurubu yiyince artık stiff peak kıvamına gelmesi zor merengden patırtılı bir ses gelmesini bekleyin. ne demek istediğimi sesi duyunca anlarsınız. zaten bu duruma gelene kadar mereng ılınmış da olacak. jelatini ekledikten sonra 1-2 tur daha döndürün yeter.

    YanıtlaSil