28 Aralık 2013 Cumartesi

Limon dolgulu cupcake/ kakao-vanilya marble frosting




Bu tarifte hazırlayacağımız limon dolgusunu başka bir çok şeyde kullanabileceksiniz. Sade bir cheesecake pişirip, üzerine ince bir katman halinde sürebilirsiniz veya herhangi bir kekinizin üzerine sıvayabilir, ya da sadece minik tartoletler yapıp, içine bu dolgu malzemesini koyabilirsiniz. Bu tarifte limon suyu kullanacağız ama isterseniz, aynı tarifi portakal suyuyla da yaparsınız. Sanırım buna benzer bir tarifi portakallı pay tarifinde de kullanmıştım.
100 ml limon suyu
100 gr toz şeker
3 yumurta sarısı
100 gr tereyağı
1 limon kabuğu rende

Limon suyu, toz şekerin yarısı, tereyağının yarısı ve limon kabuklarını küçük bir sos tenceresinde kaynamaya koyun. Eğer varsa 1 çay kaşığı kadar likit vanilya da koyabilirsiniz. Yumurta sarılarınızı kalan toz şekerle hafifçe çırpın. Kaynayan limon suyuna, yavaşça karıştırarak ekleyin ve yoğunlaşana kadar ocakta pişirin. Ocaktan aldıktan sonra, kalan tereyağını, limon kreminizin içinde eritin ve oda sıcaklığında soğutup, buzdolabına alın.
120 gr tereyağı (yumuşak)
185 gr kek un
180 gr toz şeker
2 yumurta
100 ml süt
1 limon kabuğu rende
vanilya
Bütün malzemeyi mikser ile 3-4 dakika, güzelce kabarıp, rengi hafif beyazlaşana ve homojen parlak bir kıvama gelene kadar çırpın. Kapkek kalıplarınıza 1 cm boşluk kalacak şekilde boşaltın, 180 derecede 10-12 dakika pişirin. Kekler fırından çıkıp soğuduktan sonra, bir tatlı kaşığı ile, keklerinizin ortalarında 2 cm çapında,  çok derine inmeden küçük kraterler açın, çıkarttığınız parçalar lazım olacak yemeyin. Limon kreminizi minik boşluklara doldurun, çıkan parçaları üzerine kapatın. Düzgün görünmesin, önemi yok frosting geliyor.
450 gr pudra şekeri
100 gr pınar beyaz
100 gr tereyağı(yumuşak)
20 gr süt
2 çorba kaşığı kakao (kakaoyu biraz suyla macun kıvamına getirirseniz daha iyi olur)
1 paket vanilya (veya 1 çubuk vanilya)
Önce krem peynir ve tereyağını mikserle 1-2 dakika çırpın. Pudra şekeri ve sütü ekleyerek 3-4 dakika her şey güzelce kabarana kadar çırpın. Frostinginizin yarısını sıkma torbasına yanlamasına koymaya çalışın, burada amaç iki farklı frostingin mümkün olduğu kadar yan yana durması, üst üste değil. Kalanın içine kakao macununuzu koyun ve homojen olana kadar çırpın.
Kekinizi normal bir kek kalıbında pişirip, soğuduktan sonra sadece limon kremle sıvayıp üzerine bol hidistan ceviz serperek harika bir limonlu kek yapabilirsiniz.

7 yorum:

  1. Merhaba Ozge Hocam
    Paylasimlar icin tesekkur :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba özge hanım,bu tarifte ve daha birçok tarifte kekun kullanılıyor ve her zaman evde bulunmayabiliyor.evde bu unu hazırlamak mümkünmü acaba?birde çok fazla miktarda krem tartar var elimde nasıl değerlendirebilirim?evde kabartma tozu yapılabileceğini duymuştum krem tartarla ama nasıl yapıldığını bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Kabartma tozunda karbonat, krem tartar ve az miktarda nişasta var. Bu 3 malzemeyi karıştırıp kendi kabartma tozunuzu yapabilirsiniz. 1 ölçü karbonat, 2 ölçü krem tartar ve 1/2 ölçü mısır nişastası. Kek unu da 1 kg una 12 gram karbonat veya 35 gr kabartma tozu koyup iyice karıştırıp birlikte eleyerek hazırlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Ozge sefim merhaba. Ben nisan donemi 8hafta pastacilik egitimine Ankara'dan katildim :) gunubirlik gelip gitmek cok yorucu olsa da cok keyifliydi. Sizi de arada katildigim cupcake egitiminde tanima firsatim oldu :)) benim oncelikle tarifteki dolgu kremasiyla ilgili bir sorum var. Cheesecake uzerine sivadim. Soguk serviste guzel oldu ancak oda sicakligina geldiginde yumurta kokusu hissedildi. Epey koyulastirarak pisirmistim. Yumurta sarisi biraz fazla gibi gelmisti bana kivami guzel fakat dedigim gibi bi durum oldu sormak istedim. Diger sorum da ev kuracagim yakinda. Bana firin ve pisirme kaplari icin marka onerisinde bulunabilir misiniz? Cok cok iyi olur.. Simdiden tesekkurler, sevgiler. Burcu

    YanıtlaSil
  5. Yumurtada kokuyu açığa çıkaran şey ısıdır. İçinde yumurta olan ve pişirilerek yapılan şeylerde yumurta kokusu bazı durumlarda kaçınılmazdır. Yumurtalı bir krema pişirirken karışımın 80 dereceden daha fazla ısınması halinde koku çıkmaya başlar, 1 tane de 10 tane de aynı şey fark etmez. 80 derecede yumurta olabileceği maksimum sertliğe ulaşır ve daha yüksek ısıda sülfür suya bağlanarak kokuyu çıkartmaya başlar. Kremanı pişirirken kaynatma.

    YanıtlaSil
  6. Ozge sefim cevap icin cok tesekkurler. Ancak kaynayan limon suyu karisimina yumurtalari ekleyin demissiniz. Ben de oyle yaptim ve dedigniz gibi yogunlasana kadar pisirdim. Bi yerde hatam var ama nerde :(

    YanıtlaSil
  7. Eğer koku seni çok rahatsız ediyorsa, limon suyunu da kaynatma, yani sonuçta yumurta sarısını 83 derecenin üstünde bir ısıyla karşılaştırmazsan sorunun çözülür.

    YanıtlaSil