19 Şubat 2014 Çarşamba

Dama kek / checkerboard



Görüntü harika evet de, kekin tadı da inanılmaz lezzetli. Bol fındık, bol badem, kakao, tarçın...ve de çikolata. Hem afili, hem kolay iki farklı kek tarifimiz var. Ben kekim kocaman görünsün diye 4 kat yaptım siz 2 veya 3 katlı da yapabilirsiniz. Kalıplarım 18 santimlik yuvarlak pandispanya çemberiydi. Keklerde pek kullanılmayan bir malzeme marzipan yani badem ezmesine ihtiyacınız var. Bütün pastanelerde satılıyor. Üzerine de, gayet standart bütün pastalara kaplama olarak yapılabilecek bir ganaj sos yapacağız. Bu ganajı katları kapatırken yapıştırsın diye çok ince bir tabaka aralara da süreceğiz ama, gerçekten ince bir tabaka olarak. Aralarda çikolata katları görünüp damalı görüntüyü bozmasını istemiyoruz.
2 yumurta ( küçük olsunlar 50-55 gr'lıklardan)
50 gr un
80 gr toz fındık (toz yeşil fıstık da kullanabilirsiniz o zaman kekiniz yeşil olur)
70 gr toz şeker
70 gr tereyağı (yumuşak, bir kaç saat önceden buzdolabından çıkartın)
70 gr marzipan
1/2 paket vanilya
Toz şeker ve tereyağını mikserle hızlı devirde çırpmaya başlayın. 1 dakika sonra ufak parçalara ayırdığınız marzipanı ekleyin ve 3-4 dakika daha çırpmaya devam edin. Ne kadar çok çırparsanız o kadar iyi. Yumurtanın önce birini ekleyin, çırparak yumurtayı güzelce yedirin. İkinciyi de aynı şekilde ekleyin 1-2 dakika daha çırpın. un, fındık ve vanilyayı ekleyin yavaşça bir iki tur daha çırpın. Kurular iyice karışınca kek kremasını kalıbınız yayın. Bu tariften 2,5-3 cm kalınlığında bir kek çıkacak. Eğer 4 katlı yapmak isterseniz iki ölçü yapın. Daha yüksek bir kekiniz olur, ortadan ikiye bölersiniz.
100 gr toz badem veya toz fındık
1 silme çay kaşığı tarçın
25 gr kakao
4 yumurta akı
120 gr toz şeker
1/2 paket vanilya
Yumurta akı ve toz şekeri mikserle yüksek hızda, karışım, iyice kabarana ve kar gibi olana kadar çırpın. Kabınızı ters çevirdiğinizde çırpılmış yumurta akı kalıp gibi kalıp akmamalı ve dökülmemeli. Kabaran yumurta akınızın içine bütün diğer malzemeleri ekleyin, kakaoyu mutlaka eleyerek koyun. Bu sefer mikserle değil bir tahta kaşıkla veya spatula ile devam etmelisiniz. Yumurtanın kabarıklığını söndürmeden ve sulandırmadan yapmalısınız. Ama aşırı dikkatli ve yavaş da olmayın kuru malzemeler dibe çökmesin, kabınızın dip kısmına dikkat edin, genellikle kabaran yumurta akına kuru malzemeleri karıştırırken kurular dibe batıp orada birikiyor. Bu ölçüden de yine aynı yükseklikte 1 tane kek çıkacak. Kekinizi kaç katlı yapacaksanız ona göre ayar yaparsınız.
Kekler oda sıcaklığına gelince, kesmeye geldi sıra. Keklerin en ortasını bir su bardağı ağzı genişliğinde kesin. Dışarda kalan halkayı da tam ikiye ayıracak bir kalıp bulmanız gerekecek, yoksa bıçakla dikkatli bir şekilde kesin. Her bir keki aynı şekilde kesmeniz gerekiyor. Daha sonra ortada kalan halkaları çıkartıp, kakaoluyu beyaza, beyazınkini de kakaoluya koyacaksınız. İki renkli olan katmanları üste üste koyarken arasına ince bir tabaka ganaj süreceğiz. Bunun için 200 gr kremayı ocakta ısıtın, ısınan kremayı ocaktan alın ve içinde 300 gr bitter çikolatayı eritin. Biraz soğutup hafifçe yoğunlaşmasını bekleyin daha kolay çalışırsınız. Bütün katlar üst üste gelince kekinizi 15-20 dakika kadar buzdolabına atın. Soğuk kekin üzerine ganajınızın yarısını dökün, kenarlardan akıtın kaplamasını sağlayın. Biraz daha buzdolabına atıp ikinci katı dökün. Ne kadar lezzetli bir kek olduğuna şaşıp kalın.

1 yorum: