5 Mart 2014 Çarşamba

Su böreği..just keep calm and..



Panik yapmayın. Olmayacak şey değil, sandığınız kadar zor ve püf noktaları olan bir şey de değil. İyi bir hamur, güzel bir peynir, maydanoz ve tereyağından başka bir şeye ihtiyacınız yok. Ben arada bir evde makarna hamuru da yaptığım için, Eminönü' ne gidip kendime 60 liraya bir makarna açma makinası almıştım. Piyasada farklı yerlerde fiyatları 50 Tl ile 200 Tl arasında değişen, elle çevrilen makarna makineleri var. Ben bu makineyi bir sürü şey için kullanıyorum. Bir kaç gün sonra croissant hamuru tarifi vereceğim mesela. En son yaptığımda, onu da makinede açtım, çok pratik. Eğer makineniz de olursa veya varsa sizin için her şey çok daha kolay olacak.
1 kg un (protein oranı %9 veya üzeri olursa daha iyi)
9-10 yumurta (hamurda hiç su olmayacak. Yumurtalarınız taze ve oda sıcaklığında olsun. 60 gr dan küçükse 10 tane 65 gr lık yumurtaysa 9 tane kullanın)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
25 gr tuz
Hamurumuzun malzemesi bu kadar, yumurta gramajlarına göre hamurun kıvamında ufak farklılıklar olabilir ama hamurunuza hiç bir şekilde lütfen su katmayın. Aynı hamuru daha sert yoğurup ( 8 yumurta) makarna hamuru olarak da kullanabilirsiniz. Bu hamurun çok da yumuşak olması gerekmiyor. hiç bir aşamasında yapışık bir hamur olmamalı. Hamurunuzu her şey bir araya geldikten sonra da 2-3 dakika yoğurmaya devam edin, streç filme sarın ve en az 1 saat buzdolabında dinlendirin. Hamuru açmaya başladığınızda, suyunuzu da kaynamaya ocağa koyun. En büyük tencerenizi seçin ve hamuru içine attığınızda taşmayacak kadar doldurun, suyunuz ne kadar derin olursa o kadar rahat edersiniz. Bir tarafa da 250-300 gr kadar tereyağınızı koyup eritin. Hamurları sıcak sudan çıkarttığınızda hemen soğuk suyun içine atmanız gerekecek. Ocağın yanına büyükçe bir kaba soğuk suyunuzu da hazırlayın. Hamurları tepsiye yaymadan önce, içinde erimiş tereyağına bulayacağınız bir kaba daha gerek olacak. Bir kiloluk hamurdan biz 35 cm çapında yuvarlak bir tepsiye yaptık.
Hamurunuzu ne kadar ince açarsanız o kadar iyi. 1,5 mm kalınlığı en ideali. Hamurlar tek parça olmak zorunda değiller. Makarna makinesinde yaparsanız zaten şeritler halinde olacaklar. hamuru açtıktan sonra 2-3 dakika dinlendirin ve tekrar üzerinden geçin, hamur durduğu yerde hafifçe çekiyor ve suya girince kalınlaşabiliyor. Açıp, dinlendirip, tekrar açmak daha ince kalmalarını sağlıyor.
Hamurları kaynamış, altı kısılmış suya atın, 1 dakika tutmanız yeterli. Sıcak sudan çıkartıp hemen soğuk suya atın ki pişmeleri dursun. Soğuk sudan çıkartıp suyunu güzelce sıkın ve erimiş tereyağına bulayacağınız kaba koyun. Aslında bu kap süzgece benzer bir şey olabilir. Böylece hem fazla yağı hem fazla suyu iyice süzülmüş olur. Hamur artık pişeceği tepsiye konmaya hazır. İlk katı düz olarak serin ve tepsinin dışına neredeyse birer karış taşan parçalar olsun, bunları en son böreğin üzerine kapatacağız.
Maydanozlu peynirden önce en az 6-7 kat yapın. Düz olan en alt kattan sonrakileri buruşturarak yerleştirin. Peyniri yayın bir kat daha hamur koyun tekrar peynir serpin. Üst katmanlar da en az 6-7 kat olsun. Hamurların aralarına da isterseniz biraz tereyağı damlatabilirsiniz. En son katı koyduktan sonra kenarlardan taşan parçaları böreğin üzerine kapatın. Ortada kapanmayan bir yer kalırsa bir parça düz hamur daha koyun. Börek bira pişince tepside ters yüz etmeniz gerekecek, alt ve üstteki düz parçalar daha düzgün görüntü ve çevirmede kolaylık için gerekli.
Fırınınızı önceden 200 dereceye ayarlayın.30 dakika, güzelce kızarana kadar pişirin. Kendiniz yakmadan, ortalığı fazla batırmadan böreğinizi düz bir tepsi yardımıyla ters yüz etmeniz gerekecek. Bu işlemden sonra da 15 dakika kadar pişirmeye devam edin. Bir kere yapıp kendiniz için en pratik şekli bulacağınıza eminim.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder