7 Mart 2014 Cuma

Kızarmış şu (Choux)




Profiterol için hazırladığımız şu hamuruyla aynı aslında. Burada işin biraz daha kolayına kaçıp, yaptığımız hamuru, simit şeklinde sıkıp çok kızgın olmayan yağda dışı kahve rengi olana kadar kızartıp, çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri eleyerek yiyoruz. Tahmin edeceğinizden çok daha güzel oluyor. Eğer şırınga gibi kullanabileceğiniz sıkma uçları varsa, içlerine marmelat da sıkabilirsiniz. Hamur kızaracağı için aslında işiniz daha kolay. Normalde; fırında pişirecek olduğunuzda, sıkıntı yaratabilecek kıvam sorunsalı ortadan kalkıyor denebilir.
250 gr su
175 gr un
110 gr tereyağı
4 yumurta
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz

Yağ, su, tuz ve şekeri ocağa koyun. Yağ tamamen eriyip, yağ ve su karışımı tamamen kaynayınca içine ununuzu ekleyin. Unu eklediğinizde, suyunuz mutlaka kaynıyor olmalı, önemli. Un ve sıvı birbirine karışana kadar spatulayla güzelce ezerek karıştırmalısınız. Bu işi yaparken isterseniz hamuru ocaktan alın. Un parçacıkları hiç kalmadığında tekrardan 1 dakika için ocağa koyun, gerçekten de tam olarak içinizden 60 a kadar saysanız bile olur. Maksat un birazcık pişsin, kesinlikle kavurmayın renk aldırmayın. Hamurunuzun temeli hazır. Yumurtaları, mikserle çırparak teker teker, her birinin iyice hamura karışmasını bekleyerek ilave edeceğiz. Bu işi yapmadan önce hamurunuzun oda sıcaklığına gelmesi iyi olur, en azından dumanının tamamen çıkması, elinizi yakmayan ılık bir dereceye gelmesi gerekli.
Yumurtaları da teker teker yedirdikten sonra hamurunuzu bir sıkma torbasına alın. Ucuna varsa yıldız yani tırtıklı bir düy takın. Yoksa düz bıraksanız da olur. Parçaları, kızartacağınız yağa daldırıp çıkarttığınız bir kevgir veya kaşığa sıkıp kolayca yağın içine sıyırabilirsiniz. Yağınız kesinlikle çok sıcak olmamalı. Sıktığınızda dibe batmadan hemen köpüklenip kızarmaya başlasınlar ama çok hızlı kızarmalarını istemiyoruz ki içleri de güzelce boşalsın ve pişsin. Yağdan çıkartınca isterseniz önce bir kağıda çıkartın. Veya direk tarçınlı toz şekere de bulayabilirsiniz.
Sabah kahvaltısı veya 5 çayı için şahane bir alternatif bence, dışı hafif çıtır içi boşluklu, yumuşak yemesi nefis oluyor doğrusu.

2 yorum: