23 Mayıs 2014 Cuma

Mayalı Alman çöreği



Alman pastası deyince iki farklı görüntü var. Biri, büyük bir pandispanyanın ortadan ikiye kesilip arasına krema sürüldüğü ve üzerine de pudra şekeri elendiği şekil. Diğeri ve de bana sorarsanız daha gerçek olanı, mayalı küçük çöreklerin, içi pastacı kreması dolu olanları. Benim tarif mayalı olan. Her türlü mayalı hamurda olduğu gibi yumuşakça bir hamur yapıp, en az 6-7 dakika yoğuracağız. Mayalı hamurlarınız güzel olmasını istiyorsanız, mutlaka biraz uzunca yoğurmalısınız. Makinede de yoğurabilirsiniz tabi ki, kanca hamur yoğurma ayağı ile en yavaş devirde olmak şartıyla.
400 gr un
50 gr toz şeker
2 yumurta (Bir gece önceden dışarı çıkartın en az 3-4 saat dışarda beklesinler, bi'şey olmaz merak etmeyin)
120 ml ılık süt (Olması gereken derece 35-40 arası. Elinizle kontrol edin sıcağa yakın bir ılıklık hissetmelisiniz)
50 gr yumuşak tereyağı (Burada da aslında yağın ideal sıcaklığı 19-21 derece arasıdır. Parmağınızı bastırdığınızda kolaylıkla içine giriyor olmalı)
20 gr yaş maya
Yaş mayanızı, ılık sütün içine atıp güzelce eritin. Yağınızı unla harmanlayın ve yağlı un karışımınıza, şeker mayalı süt ve 2 yumurtayı ekleyerek hamuru güzelce yoğurun. Hamurunuza kesinlikle hiçbir şekilde un ilavesi yapmayın sadece yoğurun. Yoğurdukça, hem rengi açılacak hem de güzel ve pürüzsüz olacak. Hamuru güzelce unladığınız tezgah üzerinde mayalanmaya bırakın. Mayalanmaya bırakılan her hamur gibi, üzerini de hafifçe unlayıp streç filmle veya sıkı dokunmuş bir bezle mutlaka kapatın. Ortam sıcaklığına göre mayalanama süresi değişecek. Hamurunuz kendi hacminin en az bir misli büyümeli. Mayalanma tamamlandıktan sonra hamuru 2 cm kalınlığında açacağız. Tezgahınızı güzelce unlayın, mayalanan hamuru üst kısmı alta gelecek şekilde unlu tezgaha koyun. Merdaneye bile ihtiyacınız yok, Hamuru elinizle bastırarak istenen kalınlığa gelene kadar açın. Bir bardak yardımıyla yuvarlaklar kesin. Parçaları fırın tepsisine alın ve tepside de 20 dakika kadar bekletin. Kalan parçaları yoğurup tekrar mayalandırırsanız kullanabilirsiniz veya yağda kızartıp erimiş çikolataya batırıp yersiniz. Ya da kızartıp şekere bular çocuğun beslenme çantasına koyarsınız (öyle bir şey var mı hala yav? )
Tepsideki mayalanma da bitince 170 derecede koyu sarı renk alan kadar pişirin.
İsterseniz hamuru işlemek için başka bir yolunuz daha var. Hamuru yoğurduktan sonra, mayalanmaya bırakmadan önce, küçük  bir Amasya elması boyunda bezeler yapıp bu şekilde mayalandırabilirsiniz. Bezeler ilk hacimlerinin 1 misli  olunca aynı şekilde pişirirsiniz. Şekiller ve kabarmalar daha düzgün olduğu için ben ilk yolu tercih ediyorum, tercih sizin.
Daha önce pastacı kreması tarifi vermiştim. İsterseniz onu kullanabilirsiniz. Bu sefer çikolatalı, içinde yumurta olmayan bir krema vereceğim.
500 gr süt
80 gr bitter çikolata
100 gr toz şeker
30 gr kakao
100 gr un
40 gr tereyağı
Çikolata ve tereyağı dışında her şeyi tencereye koyun. Unu ve kakaoyu elerseniz süper olur ama elemenize rağmen topaklanacaklar takılmayın. Ocağa koyun ve karıştırmayı hiç bırakmadan güzelce pişirin. Fokurdamalı ve epeyce yoğunlaşmalı. Ocaktan aldıktan sonra, içinde tereyağını ve çikolatayı eritin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Kabuklanmaması için arada bir karıştırın. Soğuduktan sonra, mikserle veya telle biraz çırparsanız kremanız çok güzel, parlak, pürüzsüz bir yapıya kavuşur.
Çöreklerinizi ortadan ikiye ayırın, ben içine bir de vişne koydum. Üzerine pudra şekeri eleyin, çay demleyin, afiyet olsun.


2 yorum: