22 Ağustos 2014 Cuma

krem karamel




E süper kolay tabi. Eminim birçoğunuzun iyi kötü bir tarifi vardır. Bazen içinde hava kabarcıkları kalıyor olabilir, fotoğraftaki kadar parlak ve pürüzsüz olmayabiliyordur falan, bir de bunu denersiniz.
Krem karamel, krem brüle (creme brulee) gibi tatlılar "custard" tipi dediğimiz tatlılar sınıfına giriyor. Yani temeli; süt ve/veya krema, yumurta (sadece sarısı veya bütün yumurta) ve şekerden oluşan tatlılar. Ve bu tatlıların hemen hepsinin ortak özelliği çok hafif ateşte ve buharla pişmeleri. Fırınınız 100-120 derece arasında olmalı ve bu tatlıları mutlaka su dolu bir kabın içine oturtarak pişirmelisiniz. Tatlılarınız pişerken kesinlikle kaynayıp, fokurdamamalı. Neredeyse fırına koyduğunuz renk ve hacimde, aynı görüntüde pişip fırından çıkmalılar.

250 gr süt
120 gr krema (Şart değil aynı gramajda süt de kullanabilirsiniz)
70 gr toz şeker
2 büyük boy yumurta (65 gr'lıklardan)
Karamel için; 75 gr toz şeker, 20 gr suyu bir tavaya koyun ve orta hızlı ateşte kahverengi olana kadar pişirin. Şeker tamamen eriyip, karışım fokurdamaya başlamadan karıştırmayın ki, şekeriniz kristalleşip kesilmesin. Krem karamel kaplarının tabanına 1/2 cm kalınlığında karamel yaptığınız şekeri dökün. Şekeri karamelize etme işini eğer çelik bir tava veya tencerede yaparsanız, dikkat etmeniz gereken şey, şeker istediğiniz renk olup da ocaktan aldıktan sonra, kalıplara boşaltırken geçecek olan o çok kısa zamanda bile kararmaya devam edecek, dikkat edin yakmayın. Son kalıplara gelene kadar genelde şeker durduğu yerde yanar. Bu kadar da hassas bilgileri size başka kimse de vermez kıymetimi bilin.
Karameli kalıplara boşalttıktan sonra sertleşmesini bekleyin.
Süt ve kremayı ocağa koyun ve kaynatmadan sadece ısıtın. Yumurtalar ve şekeri ayrı bir kapta çatal veya telle hafifçe karıştırın. Çok fazla köpürtüp kabartmayın sadece hafifçe karıştırın yeter. Isınan süt ve krema karışımını, yumurta ve şeker karışımının içine boşaltın ve şekerler eriyene kadar karıştırın. İsterseniz süt/krema karışımına çeşitli aromalar koyabilirsiniz. (1 çay kaşığı Türk kahvesi, 1 poşet earl grey çay tozu, karanfil, tarçın, lavanta, limon portakal kabuğu rendeler....). Karışım hazır olunca, karamelin üzerine boşaltın ve kalıpları su dolu bir tepsiye koyun 100-120 derecedeki fırında 15-20 dakika pişirin. Kesinlikle kaynamalarına izin vermeyin. Fırından çıktıklarında hafif sallantılı bir görüntüleri olabilir. Oda sıcaklığına gelene kadar içlerindeki yumurta akı pişmeye devam edecek (yumurta akında bulunan 7 proteinden bir tanesi 57 derece gibi düşük bir ısıda pişmeye başlıyor)
Bir gece buzdolabında bekletin. Kalıpları sıcak suyun içinde 10-15 saniye bekletin ters çevirip kaplardan çıkartın. Bal şeker olsun..

1 yorum: