5 Eylül 2014 Cuma

Çapata Ekmeği /Ciabatta


Bakkaldan, marketten ekmek alıyorsunuz ya, ALMAYIN. El değmeden (!) hazırlanan o ekmeklerin içindeki katkı malzemelerini bir bilseniz hayata küsersiniz. Türkiye'de her gün 6 milyon ekmek çöpe atılıyor, bunun 3 milyona yakını İstanbul'dan. Bu günlük rakam, çarpın toplayın ve çıkan rakama şaşırmayın, çünkü o milyonların içinde siz de varsınız. İstanbul'un günlük çöpü 10-11 bin ton ve bunun 4 bin 500 tonu organik, yani gıda, yani yemek. Her gün sadece İstanbul'da 4.500 ton yemek çöpe gidiyor. Bunun büyük çoğunluğu otel ve restoranlardan çıkıyor. Yiyeceğimizden daha fazlasını alıyoruz. Aldığınız meyveler yumuşayıp, çürümeye yüz tuttuğunda, üzerine şeker serpip reçel kaynatmak yerine, çöpe atıyor, sonra gidip marketten katkı malzemeli reçel satın alıyorsunuz, YAPMAYIN.Market alış verişinizi sadece temizlik malzemesiyle ve hammadeyle sınırlı tutmanız mümkün. Ambalajlanmış yiyecekleri TÜKETMEYİN. Çocuklarınıza kekler, şekerler, gofretler almayın. Çocuklarınızı market alışverişine götürmemeye çalışın, onları gezmeye AVM lere götürmeyin. Ekmeğinizi, kekinizi, bisküvinizi kendiniz yapın. Televizyon karşısında, bilgisayar başında 1 saat az oturun mutfağa zaman ayırın, oyun gibi düşünün, eğlenin.
Ön maya için;
100 gr un
30 gr süt
90 gr su
20 gr yaş maya
1 çay kaşığı bal (Yoksa aynı ölçü şeker atın)
Bu malzemeler hamurunuzun ön mayası için. Su ve sütü biraz ısıtırsanız (40 derece) daha hızlı mayalanma sağlarsınız. Su ve sütü ısıtıp bir kaba boşaltın, içinde yaş mayayı eritin. Un ve şekeri ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Gayet cıvık bir hamurunuz oldu. Homojen olana kadar karıştırın, streç filmle kapatın 1 saat kadar mayalansın. Hazır olan ön mayanın üzerine, aşağıdaki malzemeleri ekleyin.;
250 gr un
100 gr su
1 çorba kaşığı zeytinyağı
4 gr tuz
5 gr yaş maya
Suyun içinde yaş mayayı eritin ve bütün malzemeyi ön mayanın üzerine ekleyin. Yumuşak bir hamur olacak, kesinlikle başka un eklemeyin. Hamur elinize tezgaha yapışabilir sadece 8-10 dakika hamuru yoğurun. Bağlantıdaki linkte hamur yoğurma tekniği paylaşacağım,  bu teknik hamurun içine hava alarak ve katlayarak uygulanan bir teknik. Onu uygulamaya çalışın. Tabi ki, hiç zahmet edemem derseniz, makinede, kanca hamur aparatıyla, yavaş devirde de yoğurabilirsiniz. 8-10 dakika yoğurduktan sonra, hamuru toparlarken çok az undan faydalanabilirsiniz.
Hamurun altını ve üstünü güzelce unlayarak tezgahta mayalanmaya bırakın. Hamur, ortam sıcaklığına bağlı olarak 1-2 saat mayalansın. En az kendi hacminin 1 misli büyüdüğünde hamuru olduğu yerde 1,5-2 cm kalınlığında, parmak uçlarınızla ve elinizle açın. Kare, dikdörtgen, üçgen, küçük, büyük...canınız nasıl istiyorsa hamuru kesin 15 dakika daha bekleyin ve 200 derecedeki fırına atın. Fırına attığınızda, fırının içine yarım çay bardağı kadar su döküp kapağı hemen kapatın o buhar ekmeğe iyi gelir. Pişme sırasında çok hızlı bir şekilde 1 kere daha aynı işlemi yapabilirsiniz.

5 yorum:

  1. Merhaba sayin sef, ben burak k. Tarifinize geldim ancak sosyal sorumlulukla tarifi anlatmaniz beni grurlandirdi.hem bilgilendim hem daha da bilinclendim. Umarim ilerleyen zamanlarda sizinle tanisma ve calisma imkanim olur. Tarif icinde bilinc asiladiginiz icin ve bize ornek oldugunuz icin tesekkur ederim. Saygilarimla burak

    YanıtlaSil
  2. Burak merhaba, anlayışın ve paylaşımın için teşekkürler. 1 kişide bile bilinç oluşsa benim için kardır.

    YanıtlaSil
  3. Cok tesekkurler. Bizlere gercekleri soylediginiz icin. Bu aliskanligi hayatimda ugulamaya gayret ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Beyaz un yerine tam buğday unu kullanabilir mıyız.

    YanıtlaSil
  5. Ozge!
    Bunlari Bozyazi'da yapacagim mutlaka, eline saglik gercekten nefis gorunuyorlar.

    YanıtlaSil