26 Kasım 2014 Çarşamba

Kakaolu Basit Pandispanya



Bu kadarcık malzemeyle bundan daha güzel ve yumuşak bir başka kakaolu pandispanya tarifi olduğunu sanmıyorum. Yani ben bilmiyorum, o zaman yoktur diye düşünüyorum. Tarifin tek dikkat isteyen kısmı, kabaran yumurtaya un ve kakao karışımını eklerken dikkat edip, çok söndürmemek. Bu tarif 18 cm' lık pandispanya çemberi için, daha büyük bir kalıpta yapmak isterseniz 1,5 katı yani 6 yumurtadan veya 2 katı 8 yumurtadan yapabilirsiniz.
4yumurta
125 gr toz şeker
50 gr tereyağı (erimiş, ılınmış)
85 gr un
25 gr kakao
Bütün malzeme bu. İlk önce yağınızı eritin ve kenara koyun, sonra un ve kakaonuzu birlikte bir kaba eleyin ve güzelce birbirine harmanlayın.Yumurtalarla toz şekeri çırparak devam edeceğiz. Set üstü mikser makinesi veya el mikseriyle kabarma süresi değişecektir, dakika veremiyorum, ama en az 3-4 dakika çırpmalısınız ne kadar çok kabarırlarsa o kadar iyi. Yani çok çırpmanızın zararı yok, karışım çok uçuk sarı ve köpüklü olana kadar çırpın. Şimdi önceden elediğiniz un+kakao karışımını çırptığınız yumurtaya ekleyin ve spatula ile, yavaşça ve kuru karışımın kabın dibine çökmesine izin vermeden güzelce karıştırın, en son erimiş tereyağını ekleyin. Görüntü homojen olunca ve bütün malzemeler karışınca artık daha fazla karıştırmayın. Olay şu; pandispanyanızda kabartma tozu yok, yani kimyasal değil fiziksel bir kabarma söz konusu. Yumurtanın içine aldığı havayı ne kadar muhafaza ederseniz pandispanyanız o kadar kabarık olur. Dolayısıyla her türlü karıştırmayı dikkatli yapın.
180 derecede yarım saat kadar pişecek. Ortasına bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Her türlü pandispanyanızı fırından çıkarttığınızda, fırınınızın ızgara rafının üzerine ters bir şekilde koyar ve bu şekilde soğutursanız, kabaran fazla kısım tekrar içine girmiş ve pandispanyanızın üzeri düzelmiş olur.

8 yorum:

  1. Özge hanım, pastanın kremasını da paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. Ozge hanim, az once rulo pastanin pandispanyasini yaptim, verdiginiz recete ile. Cok guzel oldu. Sungerimsi.. Birkac saat sonra pastaci kremasi ile kaplayacagim. Cok tesekkur ederiz tarifleriniz icin. Elleriniz dert gormesin...

    YanıtlaSil
  3. pastanın içindeki pastacı kreması."creme patisserie" başlığında bir kaç tane tarif var.

    YanıtlaSil
  4. Özge hanım, öncelikle tariflerinizi bizimle paylaştığınız için size ne kadar teşekkür etsem azdır.. Fakat sizden bir konuda fikir almak istiyorum paylaştığınız pandispanyayı büyük bir hevesle hemen deniyorum fakat sonuç yine hüsran en ince ayrıntıya kadar dikkat ediyorum fakat olmuyor... Genellikle süngerimsi kıvamı yakalayamıyorum ağır bir kekim oluyor hafif şöyle ağızı yormayan mideyi yormayan bir kek yapamıyorum en son bu tarifinizi de denedim evet çok fazla kabarmasa da güzel diğerlerine göre ama yine sünger kıvamında olmadı tok bi kek oluyor acaba fırınımın verdiği ısı az geldiği için olabilir mi çünkü 40 dk yı gecti kekimin pişmesi sizin bir önerinize ihtiyacım var her ayrıntıya dikkat ediyorum ama olmuyor lütfen yardım edinn... Çok teşekkürlerrr...

    YanıtlaSil
  5. Bu tarifte yanlış yapma ihtimaliniz olan tek şey; kabarmış yumurta şeker karışımına (çok güzel kabarttığınızı varsayıyorum) un-kakao karışımını ve erimiş tereyağını eklerken gereğinden fazla karıştırmanız. 40 dakika biraz fazla ama o da en fazla hafif kuru yapar. Eğer karıştırma doğruysa kekiniz mutlaka kabarır ve süngerli dokuda olur. Yumurtaya kuru malzemeleri gerekirse 2 seferde ekleyin ve dibe çökmelerine izin vermeden yavaşça karıştırın ama çok da sallanırsanız yumurta içindeki havayı durdukça da kaybeder. Yumurtanın kabarıklığını söndürmeyin. İyi haberlerinizi bekliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba bu tarifi şekersiz yapma yani şekere alternatif doğal bir malzemeyle yapma olasılığı nedir?

    YanıtlaSil
  7. Tarifinizi yaptım. İlk defa bu kadar kolay ve kabaran pandispanya yaptım. Çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  8. Şefim pandispanya hamuruna tereyağı eklemeyi unutursak ne olur

    YanıtlaSil