26 Nisan 2019 Cuma

Babka

Musevi bayramlarında yapılan, halla ekmeğinden artan hamurları, büyük anneler bu şekilde değerlendirirmiş. Babka da zaten büyük anne demekmiş. Güzel yumuşak bir çörek hamuru, içinde kakaolu bir karışım, kakaolu fındık ezmesi ve bitter damla  çikolata kullandım. Hamur kolay, yapması zevkli, görüntüsü sanki çok zor bir şey yapmışsınız gibi, lezzeti harika. Aynı hamuru, aynı işlemeyi, tahin esmer şeker, tarçın esmer şeker erimiş tereyağı gibi farklı lezzetlerle de yapabilirsiniz.
Hamuru için;
300 g un
15 g yaş maya
110 g süt
1 yumurta
35 g tereyağı
30 g şeker
2 tutam tuz
Tuz biraz dışarıda kalsın, bütün malzemeyi 4-5 dakika güzelce yoğurun. Tuzu ekleyin 1-2 dakika daha yoğurun ve hamuru bütün halinde bir kabın içinde veya tezgahta mayalanmaya bırakın. Kapta mayalanacaksa kabı biraz sıvı yağ ile yağlayın, tezgahta kalacaksa hamurun altını ve üstünü güzelce unlayın. Her iki durumda da mutlaka üzerini streçleyin. Tereyağı mutlaka yumuşak olsun (erimiş ılınmış bile olabilir) süt ılık olursa daha hızlı mayalanır. Yaş mayayı, isterseniz sütün içinde eriterek, isterseniz elinizde ufalayıp una harmanlayarak kullanın. Hamur 1 misli büyüyünce 3-4 mm kalınlığında açmanız gerek ve açarken kenarlardan çekiştirin ki dikdörtgene benzesin.
İç harcı için;
60 g tereyağı
10 g kakao
60 g esmer şeker
60 g bitter çikolata damla veya küçük doğranmış
2 çorba kaşığı nutella
Tereyağı, şeker ve kakaoyu 2-3 dakika çırpın, hafifçe rengi açılsın.3-4 mm kalınlığında ve mümkün olduğu kadar dikdörtgen şekilde açtığınız hamurun üzerine, bütün dolguyu güzelce yayın. Bitter çikolata parçalarını hamur üzerine serpiştirin. Uzun tarafından, hamuru 3 parmak kalınlığında bir şerit olacak şekilde katlayın. Katlanmış uzun şerit hamuru, uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve iç kısımlarını kendinize doğru çevirip iki parçayı çikolatalı yüzeyleri yukarıda kalacak şekilde birbirlerinin üzerine dolayın. Boyunu sıkıştırarak kısaltın ve yağladığınız bir kalıba yerleştirin. 15 dakika kadar daha mayalandırın ve 190 derecede 35-40 dakika pişirin. Üzeri çikolatalardan dolayı epey renk alıyor, korkmayın. içinin, çiğ kalma sürprizi ihtimaline karşı uzunca pişirmenizi öneririm.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder