1 Mayıs 2019 Çarşamba

Ispanaklı Çedar Peynirli Kiş


Hamuru için;
200 g un
120 g tereyağı
4 yumurta sarısı
4 g tuz
1 tutam pul kırmızı toz tatlı biber
50 g su
65 g patates nişastası
Unu ve nişastayı bir kaba eleyin, tereyağını parmak uçlarıyla un ve nişasta karışımına harmanlayın. Tezgah üstü bir mikseriniz varsa, palet aparatıyla bu işi daha hızlı yapabilirsiniz. burada amaç; soğuk tereyağının un ve nişasta karışımına harmanlanıp kırıntı kıvamına gelmesi. Diğer malzemeleri de ekleyin ve hamuru toparlanana kadar yoğurun. Yoğurma işini çok uzatmayın, hamurunuz lastikleşip kıtır bir hale gelmesin. Ne kadar az yoğurursanız, o kadar ağızda dağılan bir hamurunuz olur. Hamuru yassı bir disk şeklinde streçleyin ve 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
Bu hamur 22 cm lik, kenarı kelepçeli, altı çıkabilen kalıplara tam geliyor. 3-4 mm kalınlığında açın ve kalıbınızın taban ve kenarlarına, kalıbı tamamen kaplayacak şekilde yayın. Hamuru delmeyin. Kolay bir hamur ama kırılıp dökülürse dert etmeyin yama yapın, pişerken tutar.
Kalıbın içini tamamen dolduracak kadar ince kıyım çiğ ıspanakları ve rendelenmiş çedar peynirini serpiştirin. Tabi ki başka peynirler de kullanabilirsiniz. Kiş dolgusunu malzemelerin üzerine boşaltın. Dolguyu hazırlarken, bir kabın içinde önce yumurtaları hafifçe parçalayıp çırpın, sonra krema ve baharatları ekleyin. İyice karıştırın, kabarması gerekmiyor krema ve yumurtalar güzelce karışsın yeterli.
İç dolgusu için;

250 g yıkanmış ayıklanmış ıspanak ince kıyım.
140 g cheddar peynir (rendelenmiş)
750 ml krema
6 adet yumurta
Tuz ,karabiber
İkişer tutam Muskat, kimyon


180 derecede üzeri kızarana ve ortası set olana kadar 30- 35 dakika pişirin. Kenarlardan görebildiğiniz hamur güzelce kızarsın. Dolgunun üzeri güzel bir renk alsın. Fırından çıkartırken su gibi dalgalanmayan hafif titrek bir kıvamda olması gerekir.
Kalıbınızı bir tepsiyle fırına koymaktansa, ızgara telin üzerine direk fırına atmanızı tavsiye ederim böylece tabanı da daha iyi pişiyor. Altı çıkabilen kalıpların, tabanları ve tepsi arasında ufak bir boşluk kalıyor ve tepsiyle atarsanız o kısım kızarmıyor.

1 yorum:

  1. Ozge hn sizi bein gurmede takip ediyorum her tarifinizi kaydetip sonra defterime isliyorum Ispanakli Kis tarifinizde aynen tarife uyarak pisirdim hatta Ispanaklari onceden iyice sebze kurutucusunda kuruttum dediginiz gibi uzeri kizardi ortasi pelte oldu ancak kesince 1 su bardagina yakin kremali su saldi ve ispanaklar cig kalmisti suyu dokup firinda 15 dak daha pisirmem gerekti. Acaba krema mi fazla geldi yada ispanaklari onceden biraz oldurmek mi gerekirdi oneriniz nedir.
    Askim Doganer

    YanıtlaSil