22 Nisan 2019 Pazartesi

Ekşi Kremalı Crumble (kırıntı) Tart




Bazı çok lazım bilgiler sayfasında, ekşi kremanın nasıl yapılacağını anlatmıştım, bir bakarsınız. Meyve olarak kullanabileceğiniz çok fazla seçenek var. Vişne, orman meyveleri, siyah erik, taze incir, kayısı, şeftali v.s. Yani elma, armut ve ayva dışında neredeyse bütün meyveler olur.Tart hamuruna ön pişirme yapmanıza gerek yok Çünkü tart toplamda 40-45 dakika kadar, 190 derecede pişmiş oluyor, hamur da bu arada gayet güzel pişiyor.
Tart hamurunu fazla yoğurmayın ve bir disk şeklide streçleyin, en az 20 dakika buzdolabında dinlendirin. Dolgusunu kabartmayın, eğer kabarırsa piştikten sonra gerisin geri çöküyor, sadece malzemeleri bir çırpma teliyle karıştırın ve tart hamurunu yaydıktan sonra, hamuru delmeyin. Önce uygun bulduğunuz meyveleri küçük parçalar halinde tabana bolca serpiştirin, sonra dolguyu boşaltın. Bu şekilde, 190 derecede, hamur ve dolgunun kenarları kızarana kadar 30-35 dakika pişsin. Fırından çıktığında, ortası hafif gevşek görünecek, bu normal,.10-15 dakika daha kırıntılarla beraber tekrar pişecek. kırıntıları yumuşak dolgunun üzerine serpiştirin ve aynı ısıda kırıntılar kızarana kadar 10-15 dakika daha kalsın. oda sıcaklığına gelmiş, hiç buzdolabına girmemiş halini ben çok seviyorum doğrusu.
hamuru için;
250 g un
150 g tereyağı (küçük parçalar halinde soğuk olmalı)
80 g toz şeker
1 yumurta
1 çorba kaşığı soğuk su
Önce un ve tereyağını birbirine harmanlayın. Parmak uçlarıyla veya mikserinizin palet parçasıyla yapabilirsiniz. Sonra yumurta ve suyu ekleyin ve hamuru birleştirin çok fazla yoğurmayın, hamur lastiklenir ve pişerken çeker, ağızda dağılan hali kaybolur.
Dolgusu için;
500 g ekşi krema
70 g toz şeker
80 g un
1 yumurta
vanilya
Kırıntı için;
80 g un
60 g ceviz
65 g esmer şeker
60 g tereyağı (soğuk olsun)
tarçın
Bütün kırıntı malzemesini rondoda çekin veya elinizde harmanlayın. Burada amaç, hamuru birleştirmek, bütünleştirmek değil. Rondodda çok çekerseniz bütünleşir, yapmayın.
İlk parti pişme işi bitince kırıntıların hepsini serpiştirin.Kırıntılar da kızarana kadar tekrar fırına atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder