28 Mayıs 2019 Salı

Vanilyalı Dondurma

Piyasada çok uygun fiyatlara ev tipi dondurma makineleri satılıyor. Yaz boyunca, dışarıdan alacağınız dondurmalar için harcayacağınız parayı hesap ederseniz, bence bir sezonda kendini amorti edecektir Ona para mı verilir demeyin.

Dondurma aslında çok kolay, sadece makine gerekliliği, insanı,  evde yapılabilecek bir şey olma fikrinden uzaklaştırıyor biraz. Dondurmanın donmadan önceki haline, bir muhallebi gözüyle bakabiliriz aslında. Bu muhallebinin, farklı tariflerde, farklı tutucu, yani kıvam verici, yani pastacı ağzıyla stabilizatör malzemeleri var. Benim vereceğim tarifte, kıvam veren şey; yumurta sarısı. Bu durumda, bu dondurmaya custard bazlı dondurma demek doğru olur. Başka tariflerde, bu işi yapan başka şeylere rastlayabilirsiniz, mesela; salep veya nişasta ya da farklı stabilizatörler olabilir.

250 g süt
250 g krema
100 g toz şeker
5 yumurta sarısı
1 çubuk vanilya
30 g bal ( Bal, glikoza alternatif olarak tarifte yerini alıyor, eğer sizin için sorun olmuyorsa glikoz koyun)
Bir de dijital dereceye ihtiyacınız var. Süt, çubuk vanilyanın içi ve balı ocağa koyun. Ayrı bir yerde, yumurta sarıları ve  toz şekeri çırpma teliyle 1 dakika kadar çırpın. Kaynayan sütlü karışımdan, 1 kepçe, yumurta sarılı karışıma ekleyin. Karışım ılık ve daha akışkan olunca, ocaktaki karışıma geri boşaltın ve karıştırmayı bırakmadan 84 dereceye gelene kadar ocakta kalın. Bu dereceye gelince ocaktan alın ve hemen buzlu su dolu bir kabın içinde soğuk bain-mari de hızlıca soğutun.

Makineniz eğer kendi kendine soğutabilen bir makine ise ılık olarak koymanızda bir sakınca yok. Eğer sadece hazne soğutmalıysa, dondurma kremasını ne kadar soğuk olarak makineye koyarsanız o kadar iyi. Kıvamına gelince anlarsınız zaten. Bunu yapıp yediğinizde, "dışarıdan aldıklarımız neymiş" diyeceksiniz. Yaz aylarında, çoluk çocuk dışarıdan almayın kendi yaptığınız dondurmayı yiyin. Hem hijyeninden, hem kullandığınız malzemenin kalitesinden emin olduğunuz şeyi yiyin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder