9 Haziran 2019 Pazar

Elmalı "Flan" Tart


Türkçe bir isim aradım, bulamadım. Yanık desem olmayacak. Kremalı elmalı tart desem uyacak da biraz uzun, bir de flan kelimesi hafif yanıksı bir doku olacağını gösteren şey. İçinde pastacı kreması, üzerinde çok ince dilimlenmiş elmalar ve yüksek ısıda elma dilimlerinin kabukları kızarana kadar pişiyor. Emayı çiğden kullanabileceğiniz en harika tarif bence. Pastacı kreması tarifi daha önce bir iki tarifte vermiştim, onlar da işiniz görür veya bunu denersiniz.

Kreması için;
400 g süt
2 yumurta sarısı
90 g toz şeker
45 g mısır nişastası
1 adet çubuk vanilya
2 tutam tarçın
Hazırlanması;
Süt ve vanilyayı ocağa koyun. Yumurta sarıları ve şekeri ayrı bir kapta çırpma teli ile hafifçe karıştırın. Çırpıp kabartmak gerekmiyor, bir dakika kadar karıştırın yeterli. Arkasından, yumurtalı karışıma nişastayı ekleyin ve karıştırın. Bu arada süt iyice ısınmış olsun, kaynarsa sorun değil. Sütten bir kepçe yumurta sarılı karışıma dökün ve yumurta sarılı karışımın ılık ve daha akışkan olmasını sağlayın. Sütünüz kaynamış bile olsa, yumurta sarıları pişmez korkmayın. Nişastalı karışımı, kalan sıcak süte geri boşaltın ve ocakta karıştırmayı bırakmadan, yoğunlaşana kadar pişirin. hızlı olacaktır, çok fokurdatmayın, kaynama belirtisi görünce ocaktan alın. Homojen, parlak ve akışkan olmayan bir kremanız olmalı. 
Hamuru için;
250 g un
30 g toz ceviz
160 g tereyağı ( soğuk olsun, küçük küçük doğrayın)
80 g toz şeker
1 çorba kaşığı su

1 yumurta vanilya
Un, toz ceviz, şeker ve tereyağını birbirine harmanlayın. Tereyağı parçacıkları, parmak uçlarınızla kuru malzemeye güzelce harmanlansın. Suyu ve yumurtayı ekleyerek hamuru toparlayın. Yoğurma işini abartmayın. 20 dakika dinlendirirseniz daha rahat açarsınız. Bir disk şeklinde streçleyin ve buzdolabında dinlenmeye bırakın.

Elmaları ortada ikiye bölün, içlerini ayıklayın ve yapabildiğiniz kadar ince dilimleyin, kabuklarını soymayın. Elmaları bir kaba alın, üzerlerine yarım limon sıkın ve üzerini örtecek kadar kaynar su koyun. Kabın üzerini kapatın ve elmalar 15-20 dakika sıcak suda kalsın. Böylece yumuşayacaklar ve yerleştirirken kırılmayacaklar. 

Hamuru tart tabanına yayın, üzerine kremanızı boşaltın. Kremanın soğuk olması gerekmiyor. Elmaları güzelce dizin. 190 derecede elmalar kızarıp, hamur da renk alana kadar yaklaşık yarım saat pişirin. Ilıkken yemesi nefis oluyor .Üzerine bir top dondurma koyarsınız artık. afiyetler olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder