30 Ağustos 2019 Cuma

Çilekli Mus Pasta



Bu pastanın tarifinde, sadece kremasının, yani bu görmüş olduğunuz meyve püresinden oluşan kısmını yazacağım. İçi için, dışarıdan görünmeyecek şekilde, kalıptan 2 cm daha küçük çapta hazırlanmış iki kat pandispanya var. Bu blogda, pasta başlığı altındaki tariflerde pandispanya tarifleri var, bakabilirsiniz veya daha önce yapıp kullanmayı sevdiğiniz bir tarif varsa onu kullanırsınız.
Bu tarifi ben çilek püresiyle yaptım ve püreyi de taze meyveden çekerek hazırladım. Bu, başka meyveler de olabilir. Her hangi bir taze meyveyle de aynı şekilde deneyebilirsiniz. Sadece, meyveye göre püre yaparken, belki az şeker az su takviyeleri yapmanız gerekir. Kalıbım 18 cm lik pandispanya çemberi. Pasta bu çemberin içinde donacak. Pandispanyaların, dışarıdan görünmemesi için, 16 cm çaplarında olmaları gerekiyor. Eğer bunun gibi tabanı olmayan bir kalıp kullanacaksanız, mutlaka tabanını streçlemeniz gerekir ki dolgu kenardan sızmasın. 

Tabana bir parça pandispanya, üzerine dolgu, bir kat pandispanya daha ve en son kalıbı ağzına kadar dolguyla dolduruyorsunuz, aralara çilek veya başka meyve parçaları atabilirsiniz. Pastanın en az dört saat buzdolabında sertleşmesi gerekecek.

Püreli kremayı pişirirken kullanacağımız teknik, aslında pastacı kreması pişirirken kullanılan tekniğin hemen hemen aynısı.

300 g çilek (püre olacak)
3 adet yumurta sarısı
120 g şeker
20 g patates nişastası
100 g tereyağı
4 yaprak jelatin(gold)
200 g süt kreması (soğuk)

Hazırlanması;
*Her jelatinli tarifte olduğu gibi, bu tarife de başlarken ilk iş, yaprak jelatinleri çok soğuk suyun içinde yumuşamaya bırakmak. Suyun ne kadar olduğunun bir önemi yok, jelatinler tamamen suyun içinde kalsın.
*Çilek püresi, tereyağının yarısı ve şekerin yarısını ocakta kaynatın. Şeker ve yağ tamamen erisin. Kaynayınca kenara alın.
*Yumurta sarıları, kalan şeker ve nişastayı karıştırın ve bu karışımı kaynamış ve ocaktan alınmış püreli karışıma yavaş yavaş ekleyin. Ocağa geri dönün, ve kenarlardan kaynama görene kadar, karıştırmayı hiç bırakmadan pişirin. Kaynama görür görmez ocaktan alın, çok kaynatırsanız yumurta kokar. Ocakta az kalırsanız da nişasta ve yumurta sarısı tutucu özelliklerini göstermez. Yani ocaktan alırken hafifçe yoğunlaşmış olması gerekir.
*Ocaktan aldıktan sonra, soğuk suda tamamen yumuşamış olan jelatinleri,  pişen meyveli kremanın içine atın ve jelatinleri tamamen eritin. Bu karışımı hafifçe ılınmaya bırakın, bunun çabuk olması için, soğuk bir bain-marie hazırlayabilirsiniz. Yani soğuk su veya hatta buzlu su dolu bir kaba, pişen krema kabını oturtabilirsiniz.

Pişen dolgu ılındığında, kremayı çırpıp yoğunlaştırın. Bunun için de kremanın mutlaka soğuk olması, buzdolabında bir gece beklemiş olması gerekir. Çırpıp yoğunlaştırdığınız kremayla, pişen dolguyu güzelce karıştırın. Malzemeniz bu. Bu püre kremasını, ister yukarıdaki gibi bir pasta oluşturmak için, isterseniz bardaklarda veya kavanozda, bisküviler kırıntılar ve bezelerle bir araya getirmek için kullanabilirsiniz. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder