23 Ocak 2020 Perşembe

Aşırı Güzel Kakaolu Kek

Kakao, genellikle kek ve pandispanyaları kuru yapmaya müsait bir malzeme. Kakaolu keklerde, kabartma tozuna ilave, mutlaka karbonat da bulunmalı. Süt ve su, her zaman, kakaolu kelerin daha yumuşak ve parlak olmasını sağlar. Suyun sıcak veya kaynar olması, yüksek ısıyla buluşan karbonatın hızlı aktive olması ve kakaonun rengini kızıllaşıp parlaması için harika olur.
Ben kekin içine, buzlukta sakladığım vişnelerden de biraz koydum. Kalan vişneyi ve erirken çıkan suyu da, sütlü çikolata ile karıştırıp sos yaptım. Üzerine file badem ve granül tuz serptim. Eğer üzerine serpmek için granül tuzunuz yoksa, kek malzemesinin içine, kurularla beraber büyükçe bir tutam normal tuz mutlaka atın.

110 g un
140 g toz şeker
35 g kakao
3 g kabartma tozu
4 g karbonat
1 yumurta
85 g zeytinyağı
85 g süt
5 g sirke
85 g kaynar su

Bütün kuru malzemeyi birlikte elemeyi öneririm. Kek dolgusu biraz yumuşak hatta akışkan oluyor. Olası topaklar çözülmeyebilir.
Her şeye başlamadan önce, sütün içine sirkeyi atın ve karıştırın, 5-10 dakika kenarda bekletin, bu sirkeli süt "butter milk" yerine geçecek.
Yumurta, sıvı yağ ve sirkeli sütü mikserde 1 dakika kadar çırpın. Elenmiş kuru malzemeleri, çırpmaya devam ederken- biraz yavaşlatabilirsiniz- kaşıkla kenardan ekleyin. Bütün kurular eklenince, yine çırpmaya devam ederken, kaynar suyu ekleyin. Kek dolgusu akışkan, kalıbınız tabanı çıkanlardan ise sızdırmamasına dikkat edin.
20 cm lik kalıpta 170 dereceye atın. 20 dakika sonra ısıyı 160-150 ye çekin. 35 dakika kadar sürüyor. Piştikten sonra çok minik bir çökme olacak panik yapmayın. Sade hali bile harika, biraz ılık yerseniz doyum olmuyor. Koca bir dilim yedim. Akşam yemeğimiz haşlanmış brokoli olacak.
Bu keki pasta yapmak için kullanmak isterseniz, iki veya üçe bölerken zorluk çekebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Şefim merhaba, basit fakat bir o kadarda lezzetli bir kek. Neredeyse her hafta yapıyorum. Bizimle bu tarifi paylaştığınız için teşekkür ederim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil