21 Ocak 2020 Salı

Kakaolu Rulo Pandispanya



Bazı tariflerde tek zorluk, bizim fold dediğimiz, kuru malzemelerle, kabartılmış yumurta veya yumurta akının karıştırılmasından kaynaklanıyor. Bu karıştırma işi, eğer doğru ve hızlı yapılmazsa sonuçtaki ürünün kalitesine yansıyor. Kabartılmış bütün yumurta veya yumurta akının, başka malzemelerle karıştırılmasındaki en büyük hata, karıştırma işini yaptığınız kabın tabanını, tam dip noktasını es geçmek oluyor. Katlayıp okşamalarla uğraşırken, kuru malzemeler dibe çöküyor ve siz her şey karıştı sanırken en dibinden karışamamış malzemeler çıkıyor. Bu tarif de, buna dikkat etmeniz gereken tariflerden , tekniklerden biri.
Yumurta sarıları, sıvı yağ ve suyu bir kabın içine çırpma teli ile sadece iyice karıştırın. Yumurta aklarıyla şekeri, bir tutam tuzla beraber yoğun kar kıvamına gelen kadar çırpın. Parça parça olmasın, homojen görüntü bozulmasın ama akışkan olmayan sağlam bir forma gelsin. İlk önce yumurta sarılı karışımı yumurta akına ekleyin. Çok fazla karışması gerekiyor, kurularla beraber de karışacak nasıl olsa. Kuruların hepsini (un, kabartma tozu, kakao ve vanilya) eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Bu noktada hızlı, acele etmeden doğru hareketleri yaparsanız sonuç daha iyi olur. Kabarık ve köpüklü formu bozmamaya çalışın. Tarifte kabartma tozu olduğu için her durumda hafifçe kabaracak ama, yumurta akının içine aldığı havayı fazla kaçırmadan karıştırma işini yaparsanız nefis olur.
Standart bir tezgah altı fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serin ve tepsinin kenarlarından ikişer parmak içeride kalacak şekilde kek dolgusunu yayın. Kek dolgusu yaklaşık 1,5 cm kalınlığında olacak. Pişerken kabaracak, fakat fırından çıkınca hafifçe çökecek. Çok kalın dökerseniz kırılma ihtimali olabilir.

70 gr un
20 g kakao
4 gr kabartma tozu
80 gr toz şeker
4 yumurta sarısı
20 gr zeytinyağı
80 gr su
Vanilya
4 yumurta akı
1 tutam tuz

Kenarları çok incelmezse kuruma ihtimali yok. Ben genelde hemen saracaksam pişiriyorum. Böylece rulo yapıp saklamam gerekmiyor. Zaten profesyonel mutfaklarda, beze sarmaktansa düz ve streçlenmiş tepsilerde saklamayı tercih ederiz. Yağlı kağıdı çıkartmak için keki tezgaha çevirdiğinizde tezgaha biraz toz şeker serperseniz yapışmaz.

1 yorum: